Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα: Οι επιπλέον δαπάνες για τους πρόσφυγες αυξάνουν την ανάπτυξη στη χώρα

Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα: Οι επιπλέον δαπάνες για τους πρόσφυγες αυξάνουν την ανάπτυξη στη χώρα

Στο συμπέρασμα ότι οι αυξημένες δαπάνες για τους πρόσφυγες και η φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία ενισχύεται η κατανάλωση, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας στην Αυστρία, καταλήγει η έκθεση της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) με τις προγνώσεις για το 2016, που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΄Εβαλντ Νοβότνι, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2016 στην Αυστρία θα ανέλθει στο 1,9% και θα είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που θα βρεθεί στο 1,7%.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η στήριξη της αυστριακής οικονομίας για το συγκεκριμένο ποσοστό ανάπτυξης οφείλεται σε ειδικές επενέργειες, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία με την αυξημένη κατανάλωση θα συμβάλλει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη, οι δαπάνες για τους πρόσφυγες που θα συμβάλλουν κατά 0,3 μονάδες, καθώς επίσης η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στην ανέγερση κατοικιών, κατά 0,1 μονάδες.

Χωρίς αυτές τις ειδικές επενέργειες, η αυστριακή οικονομία θα παρουσίαζε τον επόμενο χρόνο ανάπτυξη μόνον κατά 1,1% και θα βρισκόταν σαφώς κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Μέσα στο 2015 η αυστριακή οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη μόνον 0,7%, συνεχίζοντας προφανώς για τέταρτη φορά στο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών που ήταν κάτω από το 1% και που ήδη από την περασμένη χρονιά βρισκόταν κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ νωρίτερα παρουσίαζε μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Όπως τόνισε ο ΄Εβαλντ Νοβότνι κατά την παρουσίαση των προγνώσεων της ΑΚΤ, η υψηλότερη ανάπτυξη μέσα στον επόμενο χρόνο δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να επηρεάσει μία μείωση της ανεργίας, της οποίας το ποσοστό, όπως σημείωσε - στη βάση των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας -από το 5,8% που είναι εφέτος, θα αυξηθεί έως το 2017 στο 6,3%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ