Αυστηρά υγειονομικά μέτρα στη Βουλή - Μέχρι 100 βουλευτές στην Ολομέλεια

Αυστηρά υγειονομικά μέτρα στη Βουλή - Μέχρι 100 βουλευτές στην Ολομέλεια

Αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο θα εφαρμόζεται πλέον στο Κοινοβούλιο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον. Κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ο Κώστας Τασούλας ενημέρωσε ότι μετά από εισήγηση της υγειονομικής υπηρεσίας στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας θα παρευρίσκονται έως 100 βουλευτές. 

Στην αίθουσα Γερουσίας θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 40 βουλευτές, στην αίθουσα 223 έως 16 βουλευτές. Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια να μην χρησιμοποιούνται παρά μόνο σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις οι μικρότερες αίθουσες που φιλοξενούν τις συνεδριάσεις των επιτροπών.

Παράλληλα θα προχωρήσει η  τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης του αέρα με ειδικά φίλτρα ενώ θα περιοριστούν τα ταξίδια στο εξωτερικό (στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών αποστολών) και θα «παγώσουν» οι επισκέψεις στις εκθέσεις που διατηρεί η Βουλή.

Επίσης, διευρύνεται η επιστολική ψήφος ενώ η εγγραφή των βουλευτών στο σύστημα για να πάρουν το λόγο στην Ολομέλεια θα γίνεται μέσω των κομμάτων και όχι με φυσική παρουσία και ενεργοποιείται η τηλεργασία σε ποσοστό ως και 50% στις υπηρεσίες της Βουλής που το επιτρέπουν. Η κατάσταση θα επανεκτιμάται κάθε 15 μέρες

Σύμφωνα με τον Κ. Τασούλα εκ των 300 βουλευτών μόνο ένας δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω προβλήματος υγείας, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας που επίσης δεν είχαν εμβολιαστεί λόγω αντίστοιχων θεμάτων (εγκυμοσύνη κ.ά.) έσπευσαν να το πράξουν.

Να σημειωθεί ότι τις τρεις τελευταίες ημέρες διενεργήθηκαν 893 rapid test στη Βουλή και εντοπίστηκαν 9 κρούσματα, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλοι οι βουλευτές έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid πλην μιας περίπτωσης βουλευτή που δεν έχει εμβολιαστεί με την επίκληση λόγων υγείας,