Ασύμμετρη απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας - Διακινητής η Τουρκία
ΚΥΣΕΑ

Ασύμμετρη απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας - Διακινητής η Τουρκία

Ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας αποτελεί η μαζική πίεση που δέχεται στα σύνορα από μετανάστες που επιχειρούν να εισβάλουν παρανόμως κατευθυνόμενοι από την Τουρκία σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα ο οποίος μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ανακοίνωσε πέντε άμεσα μέτρα με κυριότερο την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο της φύλαξης των συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως τις τελευταίες ημέρες η χώρας δέχεται μαζική πίεση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα καταγγέλλοντας ευθέως την Τουρκία ότι κατευθύνει τους μετανάστες στα σύνορα. Μάλιστα τόνισε πως η Τουρκίας αντί να περιορίσει τις μετακινήσεις «γίνεται η ίδια διακινητής» μεταναστών που επιχειρούν βιαίως να εισβάλουν στη χώρα, σημειώνοντας παράλληλα πως ο μαζικός χαρακτήρας των προσπαθειών εισβολής δεν έχει σχέσει με τις διεθνείς συνθήκες περί ασύλου. 

«Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας» δήλωσε ο κ. Πέτσας για να συμπληρώσει πως «η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής». 

Αποσαφηνίζοντας εκ νέου πως η ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο, ότι δεν επιτρέπει καμία απολύτως διέλευση, σημείωσε ότι ο συντονισμένος και μαζικό χαρακτήρας της «δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.

«Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας» υπογράμμισε αναφέροντας παράλληλα ότι «τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης» καθώς και ότι «η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της»

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε πέντε άμεσα μέτρα με κυριότερο αυτό της αναβάθμισης των μέτρων φύλαξης των συνόρων σε μέγιστο επίπεδο.

Ειδικότερα τα μέτρα που αποφασίστηκαν έχουν ως εξής:

1. Αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

5. Άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78  παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.