Αργεντινή: Παγκόσμιο ρεκόρ στο ποσοστό θετικών κρουσμάτων κορονοϊού

Αργεντινή: Παγκόσμιο ρεκόρ στο ποσοστό θετικών κρουσμάτων κορονοϊού

Τραγική εξέλιξη έχει η πορεία της πανδημίας τις τελευταίες μέρες στην Αργεντινή. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Our World in Data, τα 12.5000 κρούσματα ημερησίως που ανακοίνωσαν οι αργεντίνικες αρχές την περασμένη βδομάδα φέρνουν το ποσοστό των τεστ θετικών στον ιό στο 60%, γεγονός που αποδεικνύει τόσο το φτωχό επίπεδο των εξετάσεων, όσο και τη χαλαρή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Αναλυτικά, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό έφθασαν τα 809.728, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 20.000, παρόλο που στην αρχή της πανδημίας η χώρα μνημονευόταν για την εξαιρετική διαχείριση στο ζήτημα, καθώς έθεσε lockdown από τις 20 Μαρτίου. Χαρακτηριστικά, το πρακτορείο Reuters υπολόγισε πως ενώ τον Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 40%, με τα τελευταία δεδομένα πήρε αύξηση κατά 20%.

Το σύστημα υγείας είναι σε κρίση

Οι επαγγελματίες υγείας της χώρας κρίνουν πως υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν έχει μεριμνήσει η κυβέρνηση να πραγματοποιηθούν ώστε οι πολίτες να «θωρακιστούν» από τον ιό. «Υπάρχει απομόνωση; Καμία. Γίνονται (αρκετά) τεστ; Όχι, δεν γίνονται», τόνισε ο Κάρλος Καμπουριάν, παιδίατρος στο Μπουένος Άιρες. Ακόμη, ο ίδιος κατηγορεί πως «οι στρατηγικές που απαιτούνται για να σταματήσουμε μια πανδημία αυτού του είδους δεν εφαρμόζονται». 

Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Υγείας της Αργεντινής απέδωσε τον μεγάλο αριθμό των τεστ με θετικά αποτελέσματα στο πρόγραμμα DetectAr, στο πλαίσιο του οποίου τεστ γίνονται κυρίως σε επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα αυξήσει τα τεστ. Άλλωστε, η όγδοη θέση σε αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως που κατέχει η χώρα καθιστά απαραίτητη την αύξηση αυτή.