Aποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν με «υποψία» εμπλοκής του ISIS

Aποτυχημένη τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν με «υποψία» εμπλοκής του ISIS

Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί κοντά στην Times Square στη Νέα Υόρκη ήταν «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης σε συνέντευξη Τύπου.

Την έκρηξη προκάλεσε ένας άνδρας 27 ετών, ο Akayed Ullah, ο οποίος έφερε πάνω στο σώμα του «έναν υποτυπώδη εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας James O'' Neil, προκαλώντας τρεις τραυματισμούς.

Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη, φέρει «σωματικά τραύματα και εγκαύματα», πρόσθεσε ο Ο'' Neil.

Ο φερόμενος δράστης της απόπειρας τρομοκρατικής επίθεσης στην Νέα Υόρκη ήταν «επηρεασμένος» από το Ισλαμικό Κράτος και από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, αν και σύμφωνα με τις ενδείξεις, έδρασε μόνος του, δήλωσε στο CNN ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα τονίσω ότι (ο ύποπτος) είχε επηρεαστεί από αυτές τις οργανώσεις», τόνισε ο Kuomo, έπειτα από ερώτηση αν ο δράστης είχε εμπνευστεί από τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος. Ο Ullah διέθετε από το 2012 έως το 2015 άδεια οδήγησης λιμουζίνας, η οποία είχε λήξει, τόνισαν αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε ο ύποπτος δράστης βασιζόταν σε μια βόμβα σωλήνα. Ο Cuomo δήλωσε ότι η εκρηκτική ύλη εντός του σωλήνα πυροδοτήθηκε, αλλά ο σωλήνας δεν εξεράγη. «Οπότε κατέληξε να τραυματιστεί ο ίδιος και λίγοι ακόμη που βρίσκονταν κοντά του».

Πρόσθεσε ότι ο δράστης φέρεται να βρήκε πληροφορίες στο διαδίκτυο για να κατασκευάσει την βόμβα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sarah Sanders δήλωσε ότι η επίθεση υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρύθμιση στην μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.

 

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 07:30 (15:30 ώρα Ελλάδας), λιγότερες από έξι εβδομάδες μετά την επίθεση με αυτοκίνητο που προκάλεσε οκτώ θανάτους και 12 τραυματίες στο νότιο Μανχάταν, στην πρώτη φονική επίθεση στη Νέα Υόρκη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

 

«Υπήρχε συνωστισμός στις σκάλες για να βγούμε έξω», είπε ο Ντιέγκο Φερνάντεζ, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Λιμενική Αρχή. «Όλοι ήταν φοβισμένοι, έτρεχαν και φώναζαν.»

Και ο πρόεδρος Donald Trump έχει ενημερωθεί για το συμβάν, σύμφωνα με τοπικά MME και τον Λευκό Οίκο.

 

Το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης με ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε ότι «απαντήσαμε σε κλήση για έκρηξη άγνωστης προέλευσης» στην 42η Οδό και 8η Λεωφόρο, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα τμήματα της πόλης όπου βρίσκεται ένας βασικός κόμβος μεταφοράς λεωφορείων και μετρό.

Ένα άλλο tweet από την Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών ανακοίνωσε ότι μια σειρά από συρμoύς τρένων παρακάμπτουν τη συγκεκριμένη στάση.