«Απόπειρα αποπροσανατολισμού» καταγγέλλει η ΝΔ

«Απόπειρα αποπροσανατολισμού» καταγγέλλει η ΝΔ

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Ποια είναι η επίσημη θέση της ΝΔ για εθελοντική στράτευση γυναικών και στρατιωτικά Λύκεια; Είναι το μόνο κόμμα που δεν έλαβε από την αρχή μέρος, με επίσημη τουλάχιστον ανακοίνωση, στο διάλογο που άνοιξε με αφορμή τις προτάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, αλλά και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τον κυβερνητικό του εταίρο.

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ο συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιστρατεύει συστηματικά αποπροσανατολιστικές τακτικές, εν προκειμένω για να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις επικείμενες μειώσεις συντάξεων.

Ο κ. Τασούλας υπενθύμισε την ανακοίνωση του κ. Καμμένου, στα τέλη Μαΐου 2015, «για δημιουργία ενός συμμαχικού πολεμικού αεροδρομίου στην Κάρπαθο, που την επόμενη ημέρα ο τότε Αναπληρωτής ΥΕΘΑ κ. Ήσυχος δήλωνε πως δεν συνιστά θέση ή πρόταση της Κυβέρνησης» και υπογράμμισε ότι και σε σχέση «με την «διαρροή» από πλευράς του Υπουργού Εθνικής Αμύνης για στρατιωτικά λύκεια και στράτευση γυναικών, που χαρακτηρίσθηκε εν συνεχεία «σκέψη», επαναλήφθηκαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια με την περίπτωση του αεροδρομίου στην Κάρπαθο, ότι δηλαδή όλα αυτά δεν συνιστούν θέση κυβερνητική».

«Παρά ταύτα οι σκέψεις αυτές απασχόλησαν την επικαιρότητα και το δημόσιο διάλογο και ενδεχομένως απέσπασαν την προσοχή της κοινής γνώμης από πραγματικές θέσεις και όχι σκέψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είναι οι επικείμενες μειώσεις συντάξεων», σημείωσε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε: «Η επιστράτευση αποπροσανατολιστικών τακτικών είναι, φαίνεται, προσφιλής μέθοδος των κυβερνώντων. Ενδεχομένως να αποδίδει εν μέρει για λίγο χρονικό διάστημα. Το βέβαιο όμως είναι ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των Ελλήνων δεν συγκαλύπτεται με εξαγγελίες τέτοιου τύπου».

Διαφορετικές προσεγγίσεις εντός ΝΔ

Ούτε η ανακοίνωση του συντονιστή της ΝΔ ξεκαθάρισε πάντως ποια είναι η θέση της ΝΔ επί της ουσίας των ζητημάτων που έθεσε ο κ. Καμμένος, καθώς οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Ξεκάθαρα θετική ήταν η άποψη που διατύπωσε την Δευτέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος  δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι δεν συμφωνεί με την υποχρεωτική θητεία «αλλά δεν θα ήταν αντίθετος να υπάρχει η δυνατότητα να υπηρετούν και οι γυναίκες εφόσον το επιθυμούν». Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος θα υπερψήφιζε και την πρόταση για τα στρατιωτικά Λύκεια, ενώ δεν έκρυψε πως θεωρεί ότι πρόκειται για «πολύ ωραίες δεξιές προτάσεις» και διερωτήθηκε τι σχέση έχει με αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ;

Θετικός απέναντι στις προτάσεις Καμμένου εμφανίστηκε και το στέλεχος της ΝΔ, Φαήλος Κρανιδιώτης, σχολιάζοντας μέσω facebook ότι «ασχέτως διαφορών, της γενικότερης έλλειψης σοβαρότητας που τον διακρίνει και του γεγονότος πως πιστεύω ότι το αφεντικό του Πάνου δεν θα του επιτρέψει να τα υλοποιήσει, η ίδρυση στρατιωτικών Λυκείων και η στράτευση γυναικών είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Εκ διαμέτρου αντίθετη και πολύ έντονη υπήρξε ωστόσο η αντίδραση της βουλευτή της ΝΔ, Κατερίνας Παπακώστα που μεταξύ άλλων επεσήμανε σε δήλωσή της: «…Τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, που οι Έλληνες προσπαθούν να ηρεμήσουν από την οικονομική επίθεση που δέχονται από την Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-­ΑΝΕΛ, τέτοιου είδους φληναφήματα δεν έχουν θέση. Αντί να κάνει λοιπόν ασκήσεις ακροδεξιού και μιλιταριστικού τύπου ο κ. Καμμένος, καλό θα ήταν να εστιάσει μαζί με τον κυβερνητικό του εταίρο την προσοχή του στην στήριξη της Ελληνίδας μάνας, την οποία έχει ισοπεδώσει ένα χρόνο τώρα. Λυπούμαι, αλλά οι Ελληνίδες δεν προσφέρονται για τα πειράματα του κ. Καμμένου!».

«Ας τα συζητήσει ο Πάνος Καμμένος τα περί στράτευσης γυναικών με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσουν οι προτάσεις που αποπροσανατολίζουν τον λαό από τα μεγάλα προβλήματα…», σχολίασε από την πλευρά της η βουλευτής της ΝΔ, Μαρία Αντωνίου, στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων. 

Ανατρέχοντας πάντως στις επίσημες προγραμματικές θέσεις της ΝΔ διαπιστώνει κανείς πως η έναρξη διαλόγου για την εθελοντική στράτευση γυναικών βρίσκεται εντός προγραμματικού πλαισίου της ΝΔ, όπως προκύπτει από το Πρόγραμμα του κόμματος για την Εθνική Άμυνα που είχε παρουσιαστεί στις 29 Μαΐου 2012! Στο Κεφάλαιο 4 του Προγράμματος αυτού αναφερόταν μεταξύ άλλων:

«Διατήρηση του θεσμού της στρατιωτικής θητείας και ενίσχυση της απόδοσης των κλάσεων, λαμβανομένου υπόψη του δημογραφικού προβλήματος και των σημερινών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.

«Επιπλέον, ανοίγουμε το διάλογο και μελετούμε το θέμα της εθελοντικής κατάταξης γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις ως στρατεύσιμων…».