«Απαράδεκτες» οι δηλώσεις Χρυσόστομου - Εκπροσωπεί τον εαυτό του
Παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου

«Απαράδεκτες» οι δηλώσεις Χρυσόστομου - Εκπροσωπεί τον εαυτό του

Να παρέμβει αναγκάστηκε η Ιερά Σύνοδος μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αδιανόητες δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστουμου για τις αμβλώσεις και τον βιασμό. «Ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι «οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές», καταλήγει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή ''Σήμερα'' (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος».

«Δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση»

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος υποστήριξε, μιλώντας σε εκπομπή στον ΣΚΑΪ πως δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση και πως για να μείνει έγκυος μια γυναίκα πρέπει «να έχει συμμετοχή». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό».

Όταν του έθεσαν το ερώτημα αν θα πρέπει να μην γίνεται άμβλωση ακόμα και σε περίπτωση βιασμού, απάντησε θετικά. 

Θύελλα αντιδράσεων

Τα αδιανόητα σχόλια του Μητροπολίτη Δωδώνης για τον βιασμό προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Άμεση ήταν η αντίδραση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως που τις χαρακτήρισε αδιανόητες και προσβλητικές για την κοινωνία ενώ όπως επεσήμανε δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια  που έκανε λόγο για δηλώσεις ντροπιαστικές και συκοφαντικές για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι η δήλωση είναι απαράδεκτη όχι μόνο για τις γυναίκες θύματα κακοποίησης, αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.

O Άδωνις Γεωργιάδης ήταν ξεκάθαρος: Χωρίς πολλά λόγια η δήλωση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη πρέπει να αποσυρθεί και να ζητήσει συγγνώμη!

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης σχολίασε ότι οι «απαράδεκτες, ανατριχιαστικές και σκοταδιστικές δηλώσεις του μάς προσβάλουν όλους βάναυσα, με πρώτη την Εκκλησία, που κατεξοχήν αποδομεί τη βία και κηρύττει την αγάπη. Τα ράσα τελικά δεν κάνουν τον παπά».

«Ε όχι Σεβασμιότατε, γιατί αδικείτε τον εαυτό σας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τέτοιου είδους δηλώσεις;!» έγραψε σε ανάρτησή της η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.