Απάντηση P. Moscovici σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη σχετικά με το χρέος

Απάντηση P. Moscovici σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη σχετικά με το χρέος

Κλειστά τα χαρτιά του κρατάει ο Επίτροπος Moscovici για το ελληνικό χρέος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη. Παραμένει σε στάση αναμονής της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ενώ συνδέει τα αποτελέσματα της και με την συζήτηση που θα ανοίξει στην συνέχεια.

Παράλληλα παραπέμπει στην δήλωση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου σχετικά με τα πιθανά πρόσθετα μέτρα βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Στην ερώτηση του ο Δημήτρης Παπαδημουλης απευθυνόμενος προς τον κ. Moscovici, αφού υπογράμμιζε την γενική συμφωνία της Ευρωπαικής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ περί μη βιωσιμότητας του χρέους (όπως προκύπτει και από την αξιολόγηση της 10.07.2015 άλλα και την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους στις 26.06.2015), έθετε τα εξής ερωτήματα:

· Ποιο είναι το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που, κατά την Επιτροπή, είναι αναγκαίο για να γίνει βιώσιμο;

· Ποιες τεχνικές αναδιάρθρωσης θεωρεί πιο αποτελεσματικές και ποιο χρονοδιάγραμμα θα προτείνει;

· Συμμερίζεται τη θέση του ΔΝΤ για μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους ή για ονομαστικό κούρεμα και, εάν όχι, ποια πιστεύει ότι θα είναι η συμμετοχή του Ταμείου στο νέο χρηματοδοτικό σχήμα με τον ESM;

Ο κ. Moscovici, στην εξαιρετικά γενικόλογη απάντησή του ουσιαστικά περιορίζεται στην παραπομπή της δήλωσης του Eurogroup της 14ης Αυγούστου και δηλώνει πως "η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ