Απάντηση- διάψευση Γ. Στουρνάρα σε Γ. Δραγασάκη

Απάντηση- διάψευση Γ. Στουρνάρα σε Γ. Δραγασάκη

Νέο επεισόδιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με αφορμή την ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη στη συζήτηση για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δραγασάκης, υποστήριξε ότι τον Μάιο του 2015 ο Γιάννης Στουρνάρας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να πληρωθεί το ΔΝΤ με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, λέγοντας ότι ο ίδιος τότε αρνήθηκε την επιλογή αυτή.

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον διοικητή της ΤτΕ, ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι υπάρχει ένας λογαριασμός στην Τράπεζα, από τον οποίο και τελικά καλύφθηκε το ΔΝΤ προκειμένου να μην οδηγηθεί σε στάση πληρωμών η χώρα. 

Ωστόσο, όπως τόνισαν με κύκλοι της ΤτΕ, ο Γιάννης Στουρνάρας ουδέποτε προέβη στην εν λόγω εισήγηση. Επιπλέον, ο λογαριασμός, από τον οποίο πληρώθηκε τελικά το ΔΝΤ και σώθηκε έτσι η οικονομία της χώρας, δεν ήταν επουδενί κάποιος... «μυστικός λογαριασμός» της Τράπεζας. 

Αντιθέτως, επρόκειτο για λογαριασμό του Δημοσίου, του οποίου όφειλε να γνωρίζει την ύπαρξη η κυβέρνηση και ο διοικητής της ΤτΕ απλώς εισηγήθηκε την πληρωμή των οφειλών με τα χρήματα αυτά. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Στουρνάρας έχει επιλέξει να απαντά σε όλες τις κατηγορίες που στρέφονται στο πρόσωπό του από κυβερνητικά στελέχη, σχετικά με το ρόλο της ΤτΕ κατά τη διάρκεια της πρώτης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σε αντίστοιχη περίπτωση πριν από μερικές εβδομάδες, ο ΤτΕ είχε απαντήσει επίσης στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι ο Γ. Στουρνάρας είχε εισηγηθεί την επιβολή capital controls από το Φεβρουάριο, ενημερώνοντας ότι οι περιορισμοί επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της πολιτικής αναταραχής από το δημοψήφισμα και της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης. 

Διαβάστε ακόμα: