Ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης του θέματος των capital controls

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης του θέματος των capital controls

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διερευνηθούν οι επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στα capital controls, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι», στην ερώτηση αν θα εξεταστεί πώς φθάσαμε στα capital controls τον Ιούνιο του 2015. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, η Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά τις εργασίες της τον Οκτώβριο, μέχρι τότε υπάρχουν άλλα θέματα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε δριμεία κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι αν και ισχυρίζεται ότι ήταν στις προθέσεις της να άρει τα capital controls, δεν το έκανε. «Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε χθες ότι η άρση των capital controls δεν έγινε νωρίτερα γιατί υπήρχε αβεβαιότητα, την οποία συντηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις ενέργειές της. Τώρα όλοι ξέρουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση Τσίπρα για ανεύθυνη πολιτική. «Είχε προηγηθεί λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, το διάγγελμα του κ. Τσίπρα με το οποίο ανακοίνωνε το δημοψήφισμα – παρωδία της 5ης Ιουλίου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, οδήγησε στο Όχι που έγινε Ναι, και τελικά στην υπογραφή του τρίτου αχρείαστου μνημονίου», επισήμανε.

Ο κ. Πέτσας στάθηκε επίσης στη θετική διάσταση της πλήρους άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων. «Με την απόφαση αυτή, αποκαθιστούμε, πλήρως, την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Άλλη μια προγραμματική δέσμευσή μας γίνεται πράξη και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα που οι ίδιοι είχαμε θέσει. Κλείνει, έτσι, οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία μας», είπε.

Ερωτηθείς για την επιβράδυνση της ανάπτυξης διεθνώς και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας επισήμανε μεν ότι υπάρχουν και χώρες της ΕΕ που εμφανίζουν ύφεση και ότι αυτό θα μας επηρεάσει μέσω του εξωτερικού εμπορίου και του τουρισμού, ωστόσο, τόνισε πως «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να αποτελέσει την αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων ετών».

Σχετικά με την προηγούμενη κυβέρνηση σημείωσε ακόμη ότι «αν κάποιος ήθελε να χρησιμοποιήσει τα αναπτυξιακά εργαλεία, που είχε στην διάθεσή του, θα το είχε κάνει. Η προηγούμενη κυβέρνηση πετσόκοψε κατά 2 δισ. το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να μπορεί μετά να μοιράζει επιδόματα».