Ανεκχώρητα και ακατάσχετα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Ανεκχώρητα και ακατάσχετα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Την άμεση κατάθεση ρύθμισης που θα προβλέπει ότι τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα εις χείρας Δημοσίου ή τρίτων ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, δε πρόκειται ούτε να δεσμεύονται ούτε να συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

«Οι πολίτες αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση διότι υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα και διότι απευθύνεται με ειλικρίνεια στην κοινωνία. Οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν. Ξεκάθαρα, λοιπόν, και κατηγορηματικά, τα ποσά των αναδρομικών στους συνταξιούχους θα είναι ακατάσχετα και δεν θα υπόκεινται σε συμψηφισμό», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Ο ίδιος, μάλιστα, υπενθύμισε ότι επρόκειτο για δέσμευση του πρωθυποργού ενώ επανέλαβε ότι πρόκειται για ποσό συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά - όπως είπε -υπάρχει όμως επέκταση και εφαρμογή του και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου»,

«Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους συνταξιούχους. Δεσμεύτηκε και κάνει πράξη την καταβολή των αναδρομικών και μάλιστα σε μία συγκυρία, κατά την οποία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν ήδη υλοποιηθεί μέτρα στήριξης για ανέργους, εργαζόμενους και επαγγελματίες», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Πολύ καλά λέτε ότι θα καλύψετε νομοθετικά το κενό και είμαι χαρούμενος που συνέβαλα διότι τα αναδρομικά που είχε περικόψει η κυβέρνηση της ΝΔ και με απόφαση της δικαιοσύνης θα επιστραφούν, έστω και κουτσουρεμένα και έστω και με έναν απαράδεκτο νομικά και πολιτικά εκβιασμό», απάντησε ο κ. Αλεξιάδης.

Τονίζεται ότι τα αναδρομικά αναμένεται να καταβληθούν εφάπαξ στο διάστημα από τις 4 έως και τις 26 Οκτωβρίου. Ειδικότερα θα πληρωθούν συνολικά αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 892 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους συνταξιούχους - δικαιούχους του δημόσιου τομέα.