Ανατροπή στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

Ανατροπή στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

Με μια απόφαση που ανατρέπει τα δεδομένα στη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, προχώρησε το Εφετείο Κομοτηνής, το οποίο εξαφάνισε  την πρωτόδικη κρίση του δικαστηρίου και αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστωνίδα, με αποτέλεσμα να δικαιώνονται  πλήρως οι θέσεις του δημοσίου.

Η απόφαση εκδίδεται  12 χρόνια μετά το ξέσπασμα μιας  υπόθεσης που προκάλεσε πολιτικό σεισμό. Με την υπ. αριθμόν 197/2015 απόφαση του Εφετείου, απορρίπτεται λοιπόν η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων. Το δικαστήριο τελικά δέχτηκε την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, απορρίπτοντας την έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου. Η Μονή βέβαια θα προσφύγει τώρα στον Άρειο Πάγο αλλά σίγουρα πρόκειται για απόφαση με ειδική σημασία.

Η Μονή Βατοπεδίου επικαλούμενη τα χρυσόβουλα που συντάχθηκαν επί τουρκοκρατίας, η θεωρούσε ιδιοκτησία της μεγάλες, εύφορες εκτάσεις της δημόσιας γης. Η πρωτόδικη απόφαση δικαίωνε τους ισχυρισμούς της Μονής αλλά με την  απόφαση του Εφετείου, δικαιώνεται πλήρως το Δημόσιο που διατηρεί όλες τις εκτάσεις της λίμνης. 

Πρωτόδικα η υπόθεση εκδικάστηκε το 2003, ενώ η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (87/2008) δεν δημοσιεύτηκε μετά τη διάσκεψη των δικαστών, καθώς υπήρξε ο γνωστός συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής. Έγινε τότε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του επιθεωρητή δικαστηρίων και αντιπροέδρου του Α.Π. Ιωάννη Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να δημοσιευτεί η επίμαχη απόφαση με καθυστέρηση τεσσάρων ετών. Σε ποινικό επίπεδο η υπόθεση βρίσκεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώ για την τύχη των ανταλλαγών μετά από αυτήν την απόφαση (κατά της οποίας αναμένεται να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο), η υπόθεση περιπλέκεται αφού θα κριθεί πλέον σε ανώτατο επίπεδο.