Ανασκευάζει τις δηλώσεις του ο Ν. Ξυδάκης

Ανασκευάζει τις δηλώσεις του ο Ν. Ξυδάκης

Ανασκευάζει τις πρωινές δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου από την Αγία Σοφία η οποία θα γίνεται καθημερινά κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ξυδάκης δήλωνε πως «Το να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο δεν είναι έλλειψη σεβασμού» και πρόσθεσε μιλώντας στον Alpha 989 ότι «έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες». Μιλώντας στον Alpha 989, o ίδιος σημείωσε ότι «έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες».

Αργότερα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως «το μήνυμα ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει οικουμενικό μνημείο που ενώνει ανθρώπους και «να μην ακολουθήσουμε τον δρόμο της σκηνοθετημένης σύγκρουσης των πολιτισμών και του θρησκευτικού μίσους»

«Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει οικουμενικό μνημείο με διαχρονική ακτινοβολία, μνημείο που ενώνει ανθρώπους και δεν τους χωρίζει» αναφέρει ο κ. Ξυδάκης και σημειώνει: «Εμείς δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της σκηνοθετημένης σύγκρουσης των πολιτισμών και του θρησκευτικού μίσους».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει πως «η συζήτηση για την επαπειλούμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα πρέπει να τεθεί, όχι με τους όρους της νεο-οθωμανικής ρητορικής, αλλά με όρους σεβασμού και προστασίας ενός κορυφαίου μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς» και κάνει λόγο για ορατές πολιτικές επιδιώξεις της διακυβέρνησης Ερντογάν. «Μία παντοκρατορία του κόμματος AKP, η οποία όλο και συχνότερα φοράει το θρησκευτικό ένδυμα του ισλαμισμού, επιχειρώντας τον μετασχηματισμό του κοσμικού κεμαλικού κράτους σε ένα νεοϊσλαμικό κράτος με αξιώσεις ηγεμονίας στον ισλαμικό κόσμο», διευκρινίζει.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και  σημερινή ανάρτηση του κ. Ξυδάκη στο twitter, με την οποία επισημαίνει ότι η Αγία Σοφία είναι οικουμενικό μνημείο και«είμαστε σθεναροί στη μη μετατροπή της σε τζαμί».

Πάντως, το ΥΠΕΞ στην επίσημη ανακοίνωσή του καταδίκασε «ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία επ'' ευκαιρία του Ραμαζανιού».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου προστίθεται: «Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

 

Διαβάστε επίσης: -Ντ. Μπακογιάννη - Γ. Κεφαλογιάννης: Η δήλωση Ξυδάκη υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού