Αλ. Τσίπρας: Η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους

Αλ. Τσίπρας: Η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους

Το δόγμα η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση ακολούθησε πιστά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του εκλογικού νόμου. Ο πρωθυπουργός, αφού ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε αντιπερισπασμούς, επιτέθηκε στην ΝΔ, λέγοντας ότι φοβάται «την κρίση του λαού».

«Κύριε Μητσοτάκη πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλή για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρα και ανέτρεξε σε παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ.

«Τον Δεκέμβριο του 2014 η ΝΔ κατέθετε πρόταση για την "ανάγκη ρητής καθιέρωσης μιας μορφής αναλογικής", μια πρόταση που υπέγραφαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γεωργιάδης, Αθανασίου, Βορίδης, η κα Μπακογιάννη αλλά και ο σημερινός Πρόεδρος της ΝΔ. συστήματος», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε παλαιότερη δήλωση της Ν. Μπακογιάννη που έβλεπε με θετικό μάτι την ψήφο στα 16 έτη.

Τα καρφιά του Αλέξη Τσίπρα δεν περιορίστηκαν στον πρόεδρο της ΝΔ αλλά και στους προέδρου του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. «Κύριε Μητσοτάκη δεν μπορείτε να γίνετε πρωθυπουργός επειδή σας αγάπησαν οι χρεοκοπημένοι εκδότες και ο κ. Θεοδωράκης και η κ. Γεννηματά. Θα γίνετε πρωθυπουργός μόνο εάν σας αγαπήσει ο λαός», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ προανήγγειλε ότι η δίκη της Siemens θα «γίνει, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, θα υπάρξει και δικαστική απόφαση». Μάλιστα, απάντησε στις αιτιάσεις του Κ. Μητσοτάκη για την δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι « η μόνη παρέμβαση είναι να επισημαίνει την αυτονομία της και την ανεξαρτησία της».

Επίσης,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να αναδείξει το έργο της κυβέρνησής του υπογράμμισε ότι στα μέσα του καλοκαιριού «η Βουλή νομοθετεί» και προσέθεσε: « Πέρα από τον εκλογικό νόμο, αυτές τις ημέρες προχωρά μία κορυφαία κίνηση της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτοί οι κύκλοι που χάνουν τα προνόμια τους σας πιέζουν να ζητάτε εκλογές και ζητάτε να πέσει η κυβέρνηση. Έχετε καταντήσει κόμμα διαμαρτυρίας». 

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός μίλησε για μια ιστορική στιγμή, γιατί, όπως είπε, η ισοτιμία της ψήφου αποτέλεσε πάγιο αίτημα της Αριστεράς για δεκαετίες σε αυτό τον τόπο. «Σήμερα είναι μια ημέρα σημαντική για το ελληνικό κοινοβούλιο. Κατατίθεται ένας νόμος πέρα από σκοπιμότητες. Είναι ιστορική γιατί η απλή αναλογική θα υπερψηφιστεί και θα γίνει νόμος του ελληνικού κράτους», συμπλήρωσε. Για την ψήφο στους 17αρηδες υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη πρόταση «ικανοποιεί και το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος».

Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αφού «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες», ενώ επέμεινε ότι θα παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι και το 2019.

Αλέξανδρος Διαμάντης