Ακάρ: Μάταιη προσπάθεια το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Ακάρ: Μάταιη προσπάθεια το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Ως μάταιη χαρακτηρίζει την προσπάθεια εξοπλισμού της Ελλάδας ο υπουργός  Άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ υποστηρίζοντας ότι με την αγορά «3-5 μεταχειρισμένων αεροσκαφών ή 3-5 πλοίων» η χώρα μας δεν μπορεί να αποκτήσει ανωτερότητα έναντι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. 

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Haber7 είπε «ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι ενάντια στην ευημερία του ελληνικού λαού να μπαίνεις σε τέτοια περιπέτεια, όταν έχεις τόσο μεγάλο εξωτερικό χρέος. Δυσκολεύει τη ζωή των Ελλήνων».

Παράλληλα, επανέλαβε τη ρητορική της Τουρκίας για το Καστελόριζο και επικαλέστηκε ακόμη μια φορά τη συνθήκες των Παρισίων και της Λωζάνης περί αποστρατικοποίησης των νησιών. Έκανε λόγο και για την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προασπίσει τα συμφέροντά της. 

«Πουθενά στον κόσμο, δεν υπάρχει νησί με 6 μίλια χωρικά ύδατα και 10 μίλια εναέριο χώρο. Ούτε σήμερα, ούτε στο παρελθόν. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές συμφωνίες σχετικά με τα νησιά: των Παρισίων και της Λωζάνης. Αυτές οι συμφωνίες λένε ότι 23 νησιά δεν μπορούν να εξοπλιστούν. Έχουν εξοπλίσει 16 εξ αυτών. Αν το αλλάζω σύμφωνα με τη δική μου βούληση, τότε δεν θα είναι συμφωνία. Ακόμα και λύκος δεν θα έκανε τέτοιο μοίρασμα, αν ήταν ο βασιλιάς των αμνών. Είστε 600 χιλιόμετρα μακριά, θέλετε 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα που είναι το νησί του Καστελόριζου, το οποίο απέχει 1.950 μέτρα από εμάς» είπε.

Σχετικά με την Κύπρο, ο Χουλούσι Ακάρ εμφανίστηκε υπέρ της λύσεις δύο κρατών:  «Δύο κυρίαρχα, ισότιμα, ανεξάρτητα κράτη. Τα αδέρφια μας πήραν την απόφασή τους» είπε χαρακτηριστικά.