«Αγκάθι» για τον ΕΟΠΥΥ η είσπραξη εισφορών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία

«Αγκάθι» για τον ΕΟΠΥΥ η είσπραξη εισφορών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Το μεγάλο «αγκάθι» για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ήταν και παραμένει η είσπραξη των εισφορών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και όπως είπε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού σε μια απολογιστική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, το κράτος συνεχίζει να μην αποδίδει αυτά που πρέπει στον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα όπως επισήμανε το 2015, δεν έφτασαν στον ΕΟΠΥΥ εισφορές ύψους 951 εκατ. ευρώ, δηλαδή υστέρηση 100 με 150 εκατ. ευρώ τον μήνα. Το θέμα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, μετά από πρόταση του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλη Βλασταράκου, με τον τελευταίο να ζητάει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη των εισφορών από τα Ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να αποπληρωθούν οι πάροχοι για τις υπηρεσίες τους.

Ο ΠΙΣ που έχει θέσει το ζήτημα κατ' επανάληψη στον ΕΟΠΥΥ, ζητά να σταματήσει το “απαράδεκτο φαινόμενο” της παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών υγείας από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Υπουργείο Εργασίας και θεωρεί ότι το θέμα των χρηματοοικονομικών εισροών προς τον ΕΟΠΥΥ, είναι το σημαντικότερο βήμα, προκειμένου να μπορέσει ο Οργανισμός να σταθεί όρθιος και να συνεχίσει να παρέχει αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους.

Επίσης ο κ. Βλασταράκος ζήτησε διευκρινίσεις από τον ΕΟΠΥΥ σχετικά με την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης με τα νέα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης, γενοσήμων φαρμάκων. Ανέφερε ότι ο ΠΦΣ στηρίζει τα αξιόπιστα γενόσημα, ιδιαίτερα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από τους γιατρούς, πλην όμως, η νέα Υπουργική Απόφαση, “δημιουργεί ασάφειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των γιατρών, εισάγοντας λογιστικά κριτήρια”. Και αυτό , όπως είπε, τη στιγμή που οι γιατροί αναγράφουν στη συνταγή του ασθενή τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός με τη σειρά του δίδει το φάρμακο το οποίο είτε προτείνεται από τον γιατρό (μπορεί να αναγραφεί συμπληρωματικά από τον γιατρό στη συνταγή στο πεδίο των σχολίων), είτε υποχρεούται βάσει του Νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ