Novo Nordisk: Πώς έχασε $70 δισ. σε χρηματιστηριακή αξία μέσα σε μία μέρα

Novo Nordisk: Πώς έχασε $70 δισ. σε χρηματιστηριακή αξία μέσα σε μία μέρα

H προειδοποίηση της δανέζικης φαρμακευτικής Novo Nordisk για τα κέρδη απογοήτευσε την αγορά προκαλώντας sell-off στη μετοχή που διέγραψε $70 δισ. από τη χρηματιστηριακή της αξία. 

Το νέο guidance της κατασκευάστριας του Wegovy, φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας, σόκαρε τους επενδυτές στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης την Τρίτη με την μετοχή να βυθίζεται έως 30%. 

Η Νovo Nordisk αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό αύξησης των φετινών πωλήσεων στο 8% έως 14% από 13% έως 21% προηγουμένως καθώς αντιμετωπίζει εντεινόμενο ανταγωνισμό στην αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας. Η μετοχή της καταγράφει απώλειες 44% μέχρι στιγμής φέτος.

Η φαρμακευτική είχε εντυπωσιάσει μετά το λανσάρισμα του Wegovy το 2021 με την κεφαλαιοποίηση της να εκτοξεύεται, ξεπερνώντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Δανίας.

Στην κορυφή της τον Ιούνιο του 2024 η Novo άξιζε $615 δισ. Η μετοχή της όμως ακολούθησε πτωτική πορεία λόγω ανησυχιών για την ικανότητα της να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην αμερικανική αγορά. Από darling της αγοράς η μετοχή της σήμερα έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις.

Οι πωλήσεις του φαρμάκου Wegovy για την παχυσαρκία και του Ozempic για τον διαβήτη έχουν χτυπηθεί από μιμητικά φάρμακα με αποτέλεσμα η Novo να χάνει έδαφος στην κούρσα φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας που η ίδια ξεκίνησε.

Αντιμέτωπη με μια κρίσιμη καμπή η εταιρεία προσπαθεί να γυρίσει το παιχνίδι μετά την ξαφνική απόλυση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Lars Fruergaard τον Μάιο.

Η Novo Nordisk λανσάρισε το φάρμακο Wegovy σχεδόν δυόμιση χρόνια πριν από την έλευση του Zepbound της Eli Lilly στην αγορά. Ωστόσο, οι πωλήσεις του Zepbound ξεπέρασαν αυτές του Wegovy φέτος κατά 100.000 εβδομαδιαίως.

Η Νovo διόρισε νέο CEO τον βετεράνο Maziar Doustdar για να αναζωογονήσει τος πωλήσεις και να καθησυχάσει τους φόβους των επενδυτών ότι η δανέζικη φαρμακευτική χάνει τον αγώνα. Η επιλογή της όμως δεν κατάφερε να συγκρατήσει το κύμα πωλήσεων την Τρίτη.

Υπήρξε και κριτική από ένα μέρος των αναλυτών και των επενδυτών ότι η εταιρεία έπρεπε να είχε επιλέξει έναν Αμερικανό ή στέλεχος με μεγάλη πείρα στην αγορά των ΗΠΑ ως τον νέο CEO για να ανταγωνιστεί την αμερικανική Eli Lilly που κερδίζει έδαφος.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον νέο επικεφαλής θα είναι να αναζωογονήσει την απόδοση της εταιρείας στις ΗΠΑ, την μεγαλύτερη αγορά για φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και την πιο προσοδοφόρα.

Η ανταγωνίστρια Eli Lilly δείχνει να είναι καλύτερη θέση για να κυριαρχήσει στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια. Ήδη διαθέτει ένα εύκολης χρήσης χάπι για την παχυσαρκία που σχεδιάζει να φέρει στην αγορά στις αρχές του 2026, ενώ το υποψήφιο φάρμακο επόμενης γενιάς της Novo, το CagriSema, έχει απογοητεύσει τις ελπίδες των αναλυτών σε κλινικές δοκιμές.

Οι ηγεσίες των φαρμακευτικών εταιρειών, από την Amgen μέχρι την Pfizer, προσπαθούν να διεισδύσουν στην πολλά υποσχόμενη αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

Πρόκειται για μια αγορά που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τουλάχιστον τα $100 δισ. ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας καθώς οι καταναλωτές στρέφονται στα νέα φάρμακα με αυξητικό ρυθμό.