Επενδυτικές ευκαιρίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Shutterstock
Shutterstock

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι μετοχές Τεχνητής Νοημοσύνης και ειδικά αυτές που εμπλέκονται στο άλμα της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης -GenAI-βρέθηκαν στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες, αφού το chatbot ChatGPT του OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft συγκέντρωσε γρήγορα μια τεράστια βάση χρηστών και το θετικό guidance για τα έσοδα του επόμενου τριμήνου από την NVIDIA οδήγησαν τη μετοχή της σε ένα τρομερό ράλι τιμών.

Είναι ευνόητο ότι μετά τις πρόσφατες επιδόσεις στα χρηματιστηριακά ταμπλό για πολλές εταιρείες του κλάδου, θα υπάρξει σημαντική πίεση για την επίτευξη υψηλής ανάπτυξης σε σταθερή βάση.Θα καταφέρουν οι εταιρείες στα επόμενα τρίμηνα να παρουσιάσουν αυτή την υψηλή ανάπτυξη, ώστε όχι μόνο να διατηρήσουν τις σημερινές απαιτητικές αποτιμήσεις αλλά και να τις αυξήσουν ;

Αναζητώντας την απάντηση σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο-σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και με βάση το απαιτητικό μακροοικονομικό περιβάλλον οι διακυμάνσεις είναι αναμενόμενες- θα αναφέρουμε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη του κλάδου.

-Η Polaris Market Research αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης θα σημειώσει ετήσια ανάπτυξη 34,2% την επόμενη δεκαετία και θα δημιουργήσει ετήσια έσοδα 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2032.

-Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η GenAI θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7 τρις δολάρια-ήτοι αύξηση 7%- και να ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 1,5%. Το όλο οικοσύστημα θα μπορούσε να δημιουργήσει αγορές για τους προμηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. 

-Εκτιμάται ότι η συνολική αγορά για το Software GenAI ανέρχεται ήδη στα 150 δις δολάρια -αντιστοιχεί στο 22% της παγκόσμιας βιομηχανίας λογισμικού- καθώς οι πάροχοι λογισμικού χρεώνουν στους πελάτες τους υψηλότερες τιμές για εφαρμογές που ενσωματώνουν Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Οι εμφανείς πρωταγωνιστές της νέας εποχής

Η προφανής επιλογή είναι οι πάροχοι υπηρεσιών Cloud, όπως οι Microsoft Azure, η Google Cloud Platform και η Amazon Web Services, με την πρώτη να θεωρείται μετά την επένδυση μαμούθ στο OpenAI, ότι είναι σε εξαιρετική θέση προκειμένου όχι μόνο να επωφεληθεί από την έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και να επιταχύνει τις ανακαλύψεις της και να διασφαλίσει ότι αυτά τα οφέλη μοιράζονται ευρέως με τον κόσμο.

Μόνο τα έσοδα από το Cloud αναμένεται να αυξηθούν κατά 21,7% παγκοσμίως το 2023, στα 597,3 δισ. δολάρια. 

Η Microsoft έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί έσοδα από το ChatGPT, οι χρήστες του οποίου τον Απρίλιο έφθασαν τα 173 εκατομμύρια. Επομένως έχει ήδη μια τεράστια βάση χρηστών από την οποία μπορεί να δημιουργήσει έσοδα. 

Ταυτόχρονα, το OpenAI συνεργάζεται με πολλές εταιρείες προκειμένου να δημιουργήσει προσαρμοσμένες λύσεις για αυτές, χρησιμοποιώντας το GPT-4. 

Το GPT-4 είναι η πιο πρόσφατη και πιο προηγμένη έκδοση του chatbot της OpenAI, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να λύσει δύσκολα προβλήματα με μεγαλύτερη ακρίβεια, επιτρέποντας στους χρήστες να συνθέτουν τραγούδια, να γράφουν σενάρια ή ακόμη και να πραγματοποιούν εργασίες. 

Ένας επώνυμος πελάτης για παράδειγμα της προηγμένης έκδοσης του chatbot της OpenAI είναι η Morgan Stanley, η οποία έχει αναπτύξει ένα εσωτερικό chatbot, με στόχο να επιτρέψει στους επαγγελματίες διαχείρισης πλούτου να εντοπίζουν γρήγορα οποιαδήποτε συγκεκριμένη πληροφορία μπορεί να χρειαστούν από μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων.

Τέτοιες εταιρικές εφαρμογές είναι ο λόγος που η αγορά chatbot αναμένεται να παράγει ετήσια έσοδα περίπου 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2027 σε σύγκριση με μόλις 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. 

Με μικτό περιθώριο κέρδους 68,45% το OpenAI έχει κάνει το GPT-4 διαθέσιμο μόνο στους χρήστες του ChatGPT Plus, ενός προγράμματος που βασίζεται σε συνδρομή και κοστίζει 20 δολάρια το μήνα.

Οι χρήστες επί πληρωμή μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ChatGPT ακόμη και κατά τη χρήση αιχμής, όταν οι διακομιστές είναι πιθανό να είναι σε πλήρη φόρτωση, λαμβάνοντας ταχύτερη απάντηση στα ερωτήματά τους και έχοντας έγκαιρη πρόσβαση σε νέες δυνατότητες. (σ.σ: Το δωρεάν επίπεδο θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά φαίνεται ότι μόνο οι συνδρομητές επί πληρωμή θα έχουν πρόσβαση σε πιο προηγμένες λειτουργίες).

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η Microsoft κυκλοφόρησε το ChatGPT στην πλατφόρμα cloud Azure. Αυτή η κίνηση θα επιτρέψει σε προγραμματιστές και οργανισμούς να ενσωματώσουν τον αλγόριθμο ChatGPT, μαζί με άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης γλώσσας, όπως το Dall-E, το Codex και το GPT-3.5, δημιουργώντας προσαρμοσμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης συνομιλίας και chatbot. 

Η Microsoft έχει τιμολογήσει την υπηρεσία Azure OpenAI και άρχισε να χρεώνει πελάτες για αυτήν την υπηρεσία στις 13 Μαρτίου, έχοντας προβάδισμα σε ένα εξαιρετικό κομμάτι της αγοράς, πέραν του χώρου των μηχανών αναζήτησης (Bing).

Το αντίπαλο δέος η Google έχει επίσης λαμβάνειν ένα μεγάλο μερίδιο από τις πρόσφατες εξελίξεις της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Πέραν του γνωστού chatbot Bard και του αναμενόμενου PaLM 2, το μοντέλο γλώσσας AI που αναπτύσσει η Google για να ανταγωνιστεί το GPT-4 της OpenAI, κατά την άποψη της στήλης το πιο δυνατό asset είναι το Αlphafold.

Υπενθυμίζουμε ότι η DeepMind Technologies εξαγοράστηκε το 2014 από τη Google, αποτελώντας τον βραχίονα Τεχνητής Νοημοσύνης του τεχνολογικού κολοσσού που ανέπτυξε το Αlphafold, ένα σύστημα Tεχνητής Nοημοσύνης που «διδάχθηκε» μέσω των αλληλουχιών και των δομών περίπου 100.000 γνωστών πρωτεϊνών. 

Σήμερα μπορεί να προβλέπει με σχετική ακρίβεια την τρισδιάστατη δομή πρωτεϊνών γνωρίζοντας μόνο την αλληλουχία των αμινοξέων τους, η οποία καθορίζεται από τα αντίστοιχα γονίδια και είναι σε θέση να προβλέψει τη δομή σχεδόν όλων των γνωστών πρωτεϊνών.

Το AlphaFold μπορεί να προσδιορίσει τη δομή μιας πρωτεΐνης μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε σχέση με τις μέχρι τώρα πειραματικές τεχνικές που χρειάζονταν χρόνια και εκατομμύρια δολάρια.Μετά το άλμα της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να επιταχύνει ακόμα περισσότερο την πρόοδο σε πολλούς τομείς έρευνας που είναι σημαντικοί για την κοινωνία, όπως η ανακάλυψη φαρμάκων για ανίατες ασθένειες, η βιωσιμότητα και η επισιτιστική ασφάλεια.

(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

Οι μη εμφανείς πρωταγωνιστές

Οι κρίκοι όμως στο μεγάλο κεφάλαιο της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης είναι πάρα πολλοί, από τις κάρτες γραφικών και το υλικό δικτύου εως τους servers.

Τα ETFs του κλάδου μπορούν να προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη θέση, ή να δώσουν διάφορες ιδέες μέσω της διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου τους.

Για παράδειγμα τα ETFs Xtrackers Artificial Intelligence and Bid Data Ucits, το Wisdom Tree Artificial Intelligence Ucits και το L&G Artificial Intelligence μπορούν να δώσουν μια διαφοροποιημένη έκθεση στον κλάδο και μάλιστα και σε ευρώ.

Αναζητώντας τις top συμμετοχές τους μπορεί να πάρει κανείς αρκετές επενδυτικές ιδέες.

Κοινή επιλογή όλων αν και με διαφορετική στάθμιση οφείλουμε να ομολογήσουμε, είναι η Nvidia, μία από τις κορυφαίες μετοχές τεχνητής νοημοσύνης χάρη στο ρόλο που διαδραματίζουν τα τσιπ της στην τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων όπου θα γίνεται η διαχείριση του «φόρτου εργασίας» της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία κάθε chatbot, επειδή  οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών GPU που κατασκευάζει είναι κρίσιμης σημασίας για τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT του OpenAI ή το Bard της Google, επειδή μπορούν να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε μια παράλληλη διαδικασία και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. 

Αυτό την καθιστά πολύτιμο προμηθευτή για όλους.

Απόδειξη είναι ότι η Microsoft και η OpenAI στράφηκαν στη Nvidia για να τροφοδοτήσουν το chatbot τους, ενώ και το Google Cloud της Alphabet συνεργάζεται με την Nvidia προκειμένου να αναπτύξει μια παραγωγική πλατφόρμα AI που θα βοηθήσει τους προγραμματιστές και τις εταιρείες να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες εφαρμογές με γρήγορο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. 

Η Amazon Web Services επίσης, έχει αναπτύξει μια λειτουργία cloud που υποστηρίζεται από GPU της Nvidia για την εκπαίδευση μοντέλων μεγάλων γλωσσών και την ανάπτυξη γενετικών εφαρμογών AI.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης έδωσαν στην Νvidia τη μεγαλύτερη άνοδο στα χρηματιστηριακά ταμπλό, επιτρέποντας στην εταιρεία να προχωρήσει σε αστρικές προβλέψεις μελλοντικής κερδοφορίας και κύκλου εργασιών. (σ.σ:περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Άλλη μια σημαντική εξέλιξη είναι ότι η Nvidia κυκλοφόρησε πρόσφατα το DGX Cloud, μια υπηρεσία υπερυπολογιστικής τεχνητής νοημοσύνης που δίνει στις επιχειρήσεις άμεση πρόσβαση στην υποδομή και το λογισμικό που απαιτούνται για την εκπαίδευση προηγμένων μοντέλων για γενετική τεχνητή νοημοσύνη και άλλες πρωτοποριακές εφαρμογές.

Η Nvidia όμως σχεδιάζει τα τσιπ, δεν τα κατασκευάζει. Για την κατασκευή τους βασίζεται στην TSMC, τον πιο προηγμένο κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο. 

Με τη σειρά της η TSMC όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες της στήλης βασίζεται στα μηχανήματα της ASML, τα οποία απαιτούνται για την κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών στον κόσμο.

Ενώ λοιπόν στον τομέα του Cloud ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, με τη Microsoft την Alphabet και την Amazon να «κονταροχτυπιούνται», η μονοπωλιακή θέση της Nvidia στις GPU της επιτρέπει να διεκδικήσει να γίνει ο προμηθευτής επιλογής για πολλές εταιρείες που θέλουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της GenAI. 

Βέβαια οι επενδυτές θα πρέπει να πληρώσουν σήμερα 54 φορές τα κέρδη του επόμενου έτους-forward p/e- για να αγοράσουν μετοχές της Nvidia, έναντι 30 φορές τα κέρδη του επόμενου έτους της Microsoft. Ο αντίλογος εδώ είναι ότι η Nvidia είναι σε καλύτερη θέση να αξιοποιήσει την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς GenAI, χάρη στην έλλειψη σκληρού ανταγωνισμού στην αγορά των GPU.

Kλείνοντας, να αναφέρουμε ότι οι κάρτες γραφικών βρίσκονται μέσα σε δίκτυα servers που επεξεργάζονται τους ταυτόχρονους υπολογισμούς που απαιτούνται για τη δημιουργία και λειτουργία γενετικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης. Για την επιτάχυνση της επικοινωνίας μεταξύ αυτών των servers, οι προγραμματιστές μοντέλων χρειάζονται υλικό δικτύωσης. 

Η πώληση τέτοιου υλικού θα μπορούσε να έχει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Πάροχοι λοιπόν όπως η Arista Networks, η Cisco Systems, η Juniper Networks κ.α έχουν λαμβάνειν μερίδιο από την ανάπτυξη της GenAI. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.