Σταθερά κάτω από τα 2.400 δολάρια ο χρυσός με το βλέμμα στη Μ. Ανατολή
Shutterstock
Shutterstock

Σταθερά κάτω από τα 2.400 δολάρια ο χρυσός με το βλέμμα στη Μ. Ανατολή

Οι τιμές του χρυσού ανέκαμψαν από τις ολονύκτιες απώλειες στις ασιατικές αγορές την Πέμπτη και παρέμειναν κάτω από τα πρόσφατα επίπεδα - ρεκόρ, καθώς οι φόβοι για υψηλότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια καθώς και οι πιέσεις από το ισχυρό δολάριο παρέμειναν ενεργοί.

Υπενθυμίζεται ότι το κίτρινο μέταλλο είχε εκτοξευθεί την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αυξήθηκε μετά το χτύπημα που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Όμως οι φόβοι για μια μεγαλύτερη σύγκρουση υποχώρησαν ελαφρώς αυτή την εβδομάδα, καθώς το Ισραήλ δεν ανταπέδωσε άμεσα το ιρανικό χτύπημα.

Κατά τα λοιπά, η τιμή spot του χρυσού κατέγραψε άνοδο κατά 0,6% στα 2.374,31 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Ιούνιο αυξήθηκαν ελαφρώς στα 2.389,90 δολάρια ανά ουγγιά έως τις 07:21 ώρα Ελλάδας.

Τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα κατέγραψαν μεικτές τάσεις την Πέμπτη. Ειδικότερα, Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα υποχώρησαν κατά 0,3% στα 949,60 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 28,465 δολάρια ανά ουγγιά.

Άνοδος σε χαλκό και αλουμίνιο

Την ίδια στιγμή Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων αυξήθηκαν και πάλι προς τα πρόσφατα ανώτατα επίπεδα την Πέμπτη, επωφελούμενες από την υποχώρηση του δολαρίου και τα στοιχήματα ότι η οικονομική ανθεκτικότητα των ΗΠΑ θα συμβάλει στη στήριξη της ζήτησης μετάλλων.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού τριμήνου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 9.591 δολάρια ανά τόνο - πλησιάζοντας σε υψηλό διετίας, ενώ τα μηνιαία προθεσμιακά συμβόλαια χαλκού αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 4,3623 δολάρια ανά λίβρα - παραμένοντας επίσης κοντά σε υψηλό διετίας.

Εξάλλου, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αλουμίνιο αυξήθηκαν κατά 0,6% στα 2.589,0 δολάρια τον τόνο.

Οι τιμές των βιομηχανικών μετάλλων αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των προσδοκιών για μικρότεροι προσφορά, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν αυστηρότερες κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές μετάλλων.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι τιμές του χαλκού ενισχύθηκαν επίσης από την ανακοίνωση αρκετών μεγάλων κινεζικών μεταλλουργείων ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους.

Με πληροφορίες από CNBC, Investing.com