Πηγές OPEC+: Θα εξετάσει επιπλέον μείωση παραγωγής κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως

Πηγές OPEC+: Θα εξετάσει επιπλέον μείωση παραγωγής κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ο ΟΠΕΚ+ θα εξετάσει πρόσθετη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, έως και ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, δήλωσαν τρεις πηγές στο Reuters την Παρασκευή, καθώς οι τιμές έπεσαν στα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι και αναλυτές της αγοράς έκαναν λόγο για υπερπροσφορά.

Οι εκπρόσωποι των μελών του ΟΠΕΚ και των συμμάχων τους θα συναντηθούν στις 11 το πρωί του Σαββάτου 3 Ιουνίου στη Βιέννη για να συζητήσουν εάν μια από τις επιλογές θα είναι να υπάρξει μια πρόσθετη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και οι συζητήσεις θα επαναληφθούν την επόμενη ημέρα, Κυριακή.

Νωρίτερα το Reuters ανέφερε, επικαλούμενος άλλες δυο πηγές, ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του είναι απίθανο να αποφασίσουν για περαιτέρω περικοπές της προσφοράς πετρελαίου, αν και μια άλλη είπε ότι το τι θα αποφασιστεί είναι ακόμα ασαφές.

Ο ΟΠΕΚ+, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές του αποφάσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

Καθώς οι οικονομικές προοπτικές χειροτέρευαν, αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ υποσχέθηκαν τον Απρίλιο εθελοντικές περικοπές από τον Μάιο, προσθέτοντας μια μείωση 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) που συμφωνήθηκε πέρυσι.

Οι δυτικές χώρες έχουν κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ ότι χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου και υπονομεύει την παγκόσμια οικονομία μέσω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ κατηγόρησαν τη Δύση ότι η εκτύπωση χρημάτων την τελευταία δεκαετία αύξησε τον πληθωρισμό και ανάγκασε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο να δράσουν για να διατηρήσουν την αξία της κύριας εξαγωγής τους.

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση για να επιτύχουμε περισσότερη ισορροπία και σταθερότητα (στην) παγκόσμια αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Χάγιαν Αμπντέλ Γκάνι κατά την άφιξή του στη Βιέννη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρίγκιπας Μουκρίν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ είπε ότι οι επενδυτές που μειώνουν την τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να «προσέχουν», κάτι που πολλοί παρατηρητές της αγοράς ερμήνευσαν ως προειδοποίηση για πρόσθετες περικοπές της προσφοράς. 

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν περιμένει νέα βήματα από τον ΟΠΕΚ+ στη Βιέννη, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ενισχύοντας δυνητικά τις τιμές του πετρελαίου. Την ίδια στιγμή αναλυτές της Rapidan Energy Group αναφέρουν τις πιθανότητες περαιτέρω μείωσης στο 40%.

«Η συμμαχία - ή τουλάχιστον ορισμένα μέλη - πιθανότατα θα χρειαστεί να περικόψουν περισσότερα» ανέφεραν σε σημείωμά τους αναλυτές της JP Morgan.