Συνεχίζει ανοδικά ο χρυσός - Στα 2.320,15 δολάρια ανά ουγγιά η τιμή των futures
Shutterstock
Shutterstock

Συνεχίζει ανοδικά ο χρυσός - Στα 2.320,15 δολάρια ανά ουγγιά η τιμή των futures

Άνοδο καταγράφει την Παρασκευή η τιμή του χρυσού, λαμβάνοντας ώθηση από την ανάκαμψη του δολαρίου, καθώς η προοπτική λιγότερων μειώσεων των αμερικανικών επιτοκίων αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την αισιοδοξία για κάποια υποχώρηση του πληθωρισμού. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού που λήγουν τον Αύγουστο καταγράφουν άνοδο 1,23% στα 2.346,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Ενώ το κίτρινο μέταλλο σημείωσε κάποια κέρδη μετά τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ήταν ηπιότερα του αναμενόμενου και επιβάρυναν το δολάριο, οι επενδυτές τελικά στράφηκαν ξανά προς το δολάριο μετά την πρόβλεψη της Fed.

Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού που ήταν ηπιότερα του αναμενόμενου δεν απέτρεψαν σχεδόν καθόλου την ανάκαμψη του δολαρίου, ενώ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα που σημείωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

Τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια αποτελούν κακό οιωνό για τον χρυσό και τα άλλα μέταλλα, δεδομένου ότι αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας επενδύσεων σε μη αποδοτικά περιουσιακά στοιχεία. 

Αυτή η αντίληψη κράτησε τα άλλα πολύτιμα μέταλλα σε στενότερο  εύρος συναλλαγών την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την πλατίνα παραμένουν σταθερά στο ύψος των 954,30  δολαρίων ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι σημείωσαν άνοδο 0,48%  στα 29,20 δολάρια ανά ουγγιά. Και τα δύο μέταλλα είχαν επίσης ρυθμιστεί για συγκρατημένες εβδομαδιαίες επιδόσεις. 

Μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων, οι τιμές του χαλκού εμφανίζουν σταθερότητα την Παρασκευή, αλλά ορίστηκαν για μέτριες επιδόσεις αυτή την εβδομάδα εν μέσω πιέσεων από το ισχυρότερο δολάριο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το χαλκό αναφοράς στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου αυξήθηκαν κατά 0,3% στα 9.824,0 δολάρια ανά τόνο, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το χαλκό ενός μήνα αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 4,482 δολάρια ανά λίβρα.