Ώρα Μνήμης και Ευχαριστιών
Shutterstock
Shutterstock

Ώρα Μνήμης και Ευχαριστιών

Η πανδημία του κορονοϊού από ό,τι φαίνεται έχει τελειώσει. Είμαστε σχεδόν όλοι εμβολιασμένοι. Έχει επιτευχθεί η περίφημη «ανοσία της αγέλης». Οι ΜΕΘ έχουν σχεδόν αδειάσει. Οι θάνατοι συνεχίζονται, αλλά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο εφιάλτης τελείωσε.

Είναι ώρα να κάνουμε κάτι που στην Ελλάδα δεν το συνηθίζουμε:

Να πούμε αντίο στους 33.426 συμπολίτες μας (μέχρι χθες...) που έφυγαν μόνοι τους από τη ζωή, ξαπλωμένοι σε ένα κρεββάτι νοσοκομείου ή μονάδας εντατικής θεραπείας, ασθμαίνοντας για μια ανάσα ή διασωληνωμένοι σε έναν αναπνευστήρα, μακριά από τους αγαπημένους τους, τρομοκρατημένοι, τραγικά άτυχοι, σοκαρισμένοι που η ζωή τους τελείωνε τόσο άδοξα, τόσο άδικα και τόσο απάνθρωπα.

Και να πούμε ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άντρες που φόρεσαν τη λευκή ιατρική ποδιά και την πράσινη του νοσηλευτή, που καθάρισαν και απολύμαναν τα νοσοκομεία και μαγείρεψαν τα γεύματα των ασθενών και του προσωπικού. Και ευχαριστώ στους εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ, που κράτησαν ανοιχτά και εφοδιασμένα τα καταστήματα τροφίμων και όρθια την κοινωνία, ειδικά τον δύσκολο πρώτο χρόνο της πανδημίας. Και ευχαριστώ στους φαρμακοποιούς, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων και στους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας.

Το οφείλουμε σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας, σε όσους πέθαναν χωρίς να φταίνε και σε όσους κράτησαν την κοινωνία μας ζωντανή, να τους θυμηθούμε και να τους αναγνωρίσουμε. Όλοι μαζί. Με πρωτοβουλία της εκλεγμένης ηγεσίας της δημοκρατικής μας πολιτείας.

Η Κυβέρνηση πρέπει να διαλέξει ένα Σάββατο τους επόμενους μήνες και να το ονομάσει Σάββατο Μνήμης και Ευχαριστιών. Να καλέσει τους Έλληνες στους τόπους θρησκευτικής λατρείας και να τελεσθούν μνημόσυνες ακολουθίες για τους νεκρούς. Να τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα στη μνήμη τους. Και να αποκαλυφθεί μνημείο, μια γρανιτένια πλάκα, στο κέντρο της Αθήνας προς τιμήν των ηρώων της μάχης που δώσαμε και από την οποία βγήκαμε ματωμένοι αλλά νικητές: όσων εργάσθηκαν στα νοσοκομεία, στην τροφοδοσία, και στην ασφάλεια της χώρας από τις 16 Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα. 

Ειδικά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, το αίσθημα της πολιορκίας από έναν αόρατο εχθρό μας έφερε πιο κοντά και έκανε την Ελληνική κοινωνία να ενωθεί ύστερα από 10 χρόνια έντασης, βίας, απογοήτευσης και απελπισίας. Ας κλείσουμε τον κύκλο αυτό με μια μαζική εκδήλωση κοινωνικής ομοψυχίας και μεγαλοψυχίας. Μόνο κερδισμένοι θα βγούμε.

Ο Περικλής Φ. Κωνσταντινίδης είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρίας Syracuse Main, Inc.