Ισ. Ντογιάκος: Ζητά τη δικογραφία για το δυστύχημα του 2017 στο Άδενδρο
Eurokinissi
Eurokinissi

Ισ. Ντογιάκος: Ζητά τη δικογραφία για το δυστύχημα του 2017 στο Άδενδρο

Tη δικογραφία για τον εκτροχιασμό του τρένου στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, το 2017 με τρεις νεκρούς, ανάμεσά τους κι ο ένας μηχανοδηγός, η οποία είχε κλείσει, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, προκειμένου να κρίνει αν θα πρέπει να ξεκινήσει νέος κύκλος έρευνας.

Με έγγραφό τους προς την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης ζήτησε να του αποσταλεί η εν λόγω δικογραφία η οποία είχε κλείσει με την αθώωση του άλλου μηχανοδηγού ο οποίος είχε παραπεμφθεί σε δίκη. Στην κίνηση αυτή προχώρησε ο κ. Ντογιάκος ύστερα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, και τότε, είχαν γίνει παρόμοιες καταγγελίες που δεν διερευνήθηκαν όμως για ευθύνες σχετικά με την κατάσταση εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου οι οποίες θα πρέπει πιθανότατα να αναζητηθούν τώρα.

Ακόμη, ο κ. Ντογιάκος θα εξετάσει, αν κριθεί αναγκαίο, να ανοίξει νέα έρευνα για το τραγικό συμβάν του 2017 μετά τα νέα δεδομένα της τραγωδίας στα Τέμπη.

Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζήτησε τη δικογραφία για να μελετήσει το σκέλος εκείνο που αφορά τη διάπραξη τυχόν άλλων αδικημάτων από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες. Κι αυτό γιατί, οι καταγγελίες τότε μιλούσαν για άθλια συνθήκες στον σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οποίες τότε το 2017 δεν ερευνήθηκαν και ίσως κριθεί σκόπιμο κάτι τέτοιο να γίνει τώρα.

Παράλληλα, η ανακρίτρια του τραγικού συμβάντος στα Τέμπη εξετάζει ως μάρτυρες σταθμάρχες που υπηρετούν στη Λάρισα και άλλους εργαζόμενους του ΟΣΕ, ενώ αναμένονται οι πραγματογνωμοσύνες που ήδη έχουν διαταχθεί από εισαγγελικής πλευράς και διενεργούνται για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το δυστύχημα είχε γίνει στις 13 Μαΐου 2017, όταν το απογευματινό Intercity από Αθήνα εκτροχιάστηκε έξω από το Άδενδρο, ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανάμεσα τους και ο ένας μηχανοδηγός του τρένου, ενώ άλλοι δέκα τραυματίστηκαν. Παράλληλα, ένας μηχανοδηγός παραπέμφθηκε σε δίκη ως υπεύθυνος του δυστυχήματος αλλά τελικά αθωώθηκε. Συγκεκριμένα, στις 10.10.2022 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τον μηχανοδηγό, ενώ το μοναδικό αδίκημα που ερευνήθηκε ήταν η ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Έρευνες της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων στα γραφεία του ΟΣΕ

Στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) βρέθηκαν σήμερα στα γραφεία του ΟΣΕ, στην οδό Καρόλου, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας για το δυστύχημα στα Τέμπη. Στο επίκεντρο των ερευνών είναι η αναζήτηση εγγράφων που μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι εκπαιδεύσεις των σταθμαρχών, ποιοι κανόνες ακολουθήθηκαν και ποια είναι τα πρωτόκολλα, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση που χρειαστεί, να επανέλθουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνθρωποι της ΡΑΣ έχουν στα χέρια τους κάποια έγγραφα που θα τους βοηθήσουν στην έρευνά τους, καθώς και τα προγράμματα εκπαίδευσης που ακολουθήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου.

Τα ευρήματα θα σταλούν μέσω πορίσματος στον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε πάει στον τόπο της τραγωδίας και κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Μονάδας Ασφάλειας και Διαλειτουργικότητας της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

Διαβάστε ακόμα:

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Παρακολουθούμε με ανησυχία την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας

Σε πειθαρχικό και Δικαιοσύνη οι γιατροί για τον επιθεωρητή του ΟΣΕ