Δύσκολη νύχτα για την Ηλεία - Διάσπαρτα μέτωπα σε Αχαΐα και Αργολίδα

Δύσκολη νύχτα για την Ηλεία - Διάσπαρτα μέτωπα σε Αχαΐα και Αργολίδα

Ολονύχια μάχη με το πύρινο μέτωπο που επεκτάθηκε στην περιοχή της Πηνείας από την Αχαΐα και έχει αναπτύξει «μεγάλη δυναμική», όπως αναφέρουν οι Αρχές, δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ηλεία χωρίς τη συνδρομή των 19 εναέριων μέσων, καθώς σταμάτησαν να επιχειρούν μετά τη δύση του ηλίου.

Το μέτωπο από το Μαστραντώνη Αχαΐας που επεκτάθηκε στην Ηλεία έχει αναπτύξει δυναμική και είναι το πιο επικίνδυνο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν 120 πυροσβέστες που επιχειρούν στο σημείο, με 4 πεζοπόρα τμήματα και 43 οχήματα προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που κινείται στις ορεινές δύσβατες περιοχές, όπου υπάρχουν διάσπαρτοι μικροί οικισμοί. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενισχύουν και τμήματα εθελοντών ενώ από την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν διατεθεί μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και υδροφόρες.

Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι που έπνεαν νωρίτερα το μέτωπο της φωτιάς που εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα δεν έχει καταστεί δυνατόν να ελεγχθεί. Μόνο στο Αλποχώρι, το δεύτερο μέτωπο στην περιοχή της Ηλείας η κατάσταση είναι βελτιωμένη, το μέτωπο έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και 19 οχήματα.

Εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Μυρτιά, Σκουροχώρι, Χανάκια, Αλποχώρι, Βάλμη, Μασουραίικα, Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Πετραίικα, Απιδούλα και Μαζαράκι,  Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί, Λαγανά, Αντωνέικα και Λάτα έστειλε νωρίτερα το 112.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ερυμάνθου Αχαΐας Θεόδωρος Μπαρής έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα. «Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι υπάρχουν παντού διάσπαρτες εστίες που με την παραμικρή ενίσχυση των ανέμων αναζωπυρώνονται» σημείωσε.

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «οι πληροφορίες που έχω είναι ότι έχουν καεί σπίτια και αποθήκες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Ωστόσο την έκταση των καταστροφών θα την δούμε το πρωί και πάντως μετά την κατάσβεση της φωτιάς».

Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου που πραγματοποιήθηκε στο Σιμόπουλο με την συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου Νίκου Ρουμελιώτη, του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Τσαπικούνη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στην συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε η μεγάλη πυρκαγιά να μην περάσει προς Σιμόπουλο ή Εφύρα.

Επίσης, ένας αστυνομικός που μετείχε στα μέτρα τάξης λόγω των πυρκαγιών στην Ηλεία , αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου, όπου οι γιατροί αποφάσισαν την νοσηλεία του στην μονάδα εμφραγμάτων.

Τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα

Αντίθετα, βελτιωμένη είναι η εικόνα σε Μαστραντώνη Αχαΐας, Κρανίδι και Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, και Μεγαλόπολη Αρκαδίας με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στις εναπομείνασες εστίες φωτιάς, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον  εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο, Βασίλη Βαθρακογιάννη. 

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112, το οποίο ήχησε 26 φορές, μεταξύ αυτών 13 στην Αχαΐα στάλησαν για εκκενώσεις περιοχών μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ συνολικά 19 εναέρια μέσα επιχειρούσαν μέχρι να δύσει ο ήλιος.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά όλες τις εξελίξεις οι φωτιές στην υπόλοπη Ελλάδα

Αναλυτικά όλο το χρονικό των εξελίξεων στα πύρινα μέτωπα της Ηλείας 

23:21 - Έχουν καεί σπίτια και αποθήκες - Μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο

Ο δήμαρχος Ερυμάνθου Αχαΐας Θεόδωρος Μπαρής έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα. «Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι υπάρχουν παντού διάσπαρτες εστίες που με την παραμικρή ενίσχυση των ανέμων αναζωπυρώνονται» σημείωσε.

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «οι πληροφορίες που έχω είναι ότι έχουν καεί σπίτια και αποθήκες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Ωστόσο την έκταση των καταστροφών θα την δούμε το πρωί και πάντως μετά την κατάσβεση της φωτιάς».

22:31: Δήμαρχος Πύργου: Τέσσερις εστίες σε απόσταση 1χλμ. - Προϊόν εμπρησμού οι φωτιές

Μιλώντας στο OPEN, o δήμαρχος Πύργου ανέφερε ότι υπήρξαν τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους. «Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές» είπε. 

Το μέτωπο από την Αχαια κατυθυνεται στις ορεινες περιοχές, είπε, προθέτοντας ότι ευτυχώς, οι άνεμοι έχουν πέσει. «Είμαστε σε επιφυλακή, έχουμε λάβει τα μέτρα μας». 

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ύφεση, έχουν κοπάσει οι άνεμοι, θέλουμε να ελπίζουμε ότι τελείωσε το κακό», πρόσθεσε.

22:24: Η φωτιά έφτασε σε σπίτια (τοπικά μέσα)

Σύμφωνα με πληροφορίες καίγονται σπίτια στα χωριά Μαζαράκι και Απιδούλα ενώ το μέτωπο είναι τεράστιο και εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα, αναφέρει το ilialive.gr.

21:40 - Έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού στο Σιμόπουλο - Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης

Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού στο Σιμόπουλο Ηλείας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Νίκου Ρουμελιώτη.

21:00 - Ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης:

Αυτή την ώρα είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και επεκτάθηκαν σε οικισμούς, σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

Σε αυτές τις πυρκαγιές οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εθελοντές μας, έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνον διάσπαρτες εστίες.

26 μηνύματα έχουν αποσταλεί από το 112 εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.

Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την Αχαΐα επεκτάθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας. Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν.

Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν Εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο, Σάββατο, 22 Ιουνίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο.

Τονίζουμε ότι, η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

Πυρκαγιά σε Ντόμπρινο

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λαστέικα, σύμφωνα με το ililalive, το οποίο αναφέρει ότι πρόκειται για χτύπημα εμπρηστή καθώς από το Ντόμπρινο μέχρι τον ποταμό Ιάρδανο υπήρξαν 4 εστίες φωτιάς.

Μάχη με τις φλόγες στο Μαζαράκι

Η φωτιά στο χωριό Μαζαράκι πέρασε μέσα στον οικισμό και εκεί έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, μεταδίδει η ΕΡΤ, ενώ καίγονται ελαιόδεντρα, περιουσίες αγροτών.

Νέο μήνυμα για εκκένωση προς Αμαλιάδα, μέσω Σιμόπουλου

Ένα ακόμη μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους κατοικούν ή βρίσκονται στις περιοχές, Αντωνέικα και Λάτα να κινηθούν προς την περιοχή της Αμαλιάδας, μέσω Σιμόπουλου, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Χανάκια - Αναφορές για καμένα σπίτια

Η πυρκαγιά στην περιοχή Χανάκια Ηλείας βρίσκεται σε πλήρης εξέλιξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση να χαρακτηρίζει τη φωτιά «ανεξέλεγκτη» μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Κοροβέσης σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και σημείωσε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, που είχε διακοπεί νωρίτερα, από το ύψος της κοινότητας, Χανάκια μέχρι και το ύψος της κοινότητας, Δουνέικα λόγω της πυρκαγιάς, που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή, Αλποχώρι.

Η φωτιά έχει περάσει το Μεσολογγάκι και κατευθύνεται προς την Μυρτιά.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 50 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 19 οχήματα κι από αέρος 8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εστίες της φωτιάς φαίνεται να διάσπαρτες.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι μεγάλο καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που κάνουν δύσκολη την προσπάθεια των πυροσβεστών να τη θέσουν υπό ελέγχο.

Νωρίτερα εκδόθηκε και νέο μήνυμα από το 112 προς του κατοίκους της Σκαφιδιάς και του Αγίου Ηλία ώστε να απομακρυνθούν προς Πύργο.

Νεκρός ένας άνδρας - Αναφορές για τραυματία

Χωρίς τις αισθήσεις μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου, 55χρονος από το χωριό Μυρτιά που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Αλποχώρι Ηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αισθάνθηκε αδιαθεσία, ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο το οποίο τον μετέφερε από την περιοχή της πυρκαγιάς στο Νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο άνδρας κατέληξε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πύργου, «η πρώτη ένδειξη είναι πως πέθανε από αναρρόφηση τροφής».

Παράλληλα, τοπικά μέσα αναφέρουν ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά στο πύρινο μέτωπο που καίει στο Αλποχώρι, και διακομίζεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Γ.Ν. Ηλείας.

Με μήνυμά του το 112 καλεί τους κατοίκους όσους βρίσκονται στις περιοχές Πετραίικα, Απιδούλα και Μαζαράκι να απομακρυνθούνε προς Σιμόπουλο και όσους βρίσκονται στις περιοχές Σκαφιδιά και Άγιος Ηλίας να απομακρυνθούν προς Πύργο.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Σκαφιδιά Ηλείας και 'Αγιος Ηλίας Ηλείας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Πύργο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Σκαφιδιά και 'Αγιος Ηλίας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών»

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας

Με εντολή της 6ης ΥΠΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως των εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας. 

 

Στο μήνυμα αναφέρεται: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας 21/06/2024 18:05. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Νωρίτερα, μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας. Μέσω του μηνύματος οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς τον Πύργο.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, που είχε διακοπεί νωρίτερα, από το ύψος της κοινότητας, Χανάκια μέχρι και το ύψος της κοινότητας, Δουνέικα λόγω της πυρκαγιάς, που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή, Αλποχώρι.

 

Πενήντα πυροσβέστες με 19 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα στη μάχη

Η φωτιά σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία καίει κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 19 οχήματα κι από αέρος 8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σε κέντρα φιλοξενίας οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.

Συνεχή μηνύματα του 112

  • 20:30. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αντωναίικα και Λάτας απομακρυνθείτε προς Αμαλιάδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών
  • 19:56. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί & Λαγανάς απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 19:18. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πετραιίκα, Απιδούλα και Μαζαράκι στην Ηλεία απομακρυνθείτε προς Σιμόπουλο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 18:56. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Σκαφιδιά και Άγιος Ηλίας στην Ηλεία απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 18:49. Ενεργοποιήθηκε το 112 για τις περιοχές Βάλβη και Μασουραίικα στην Ηλεία, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στην κοινότητα Αλποχωρίου του Πύργου.
  • 18:05. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.
  • 17:40. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.