Στρεβλώσεις στην αγορά και αδικίες από τις νέες αντικειμενικές αξίες

Στρεβλώσεις στην αγορά και αδικίες από τις νέες αντικειμενικές αξίες

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Νέες στρεβλώσεις και αδικίες αναμένεται να δημιουργηθούν στην αγορά κατοικίας από την επικείμενη αναθεώρηση των τιμών ζώνης, με τις οποίες υπολογίζονται ο ΕΝΦΙΑ και οι αντικειμενικές αξίες. Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου απαντώντας στο Βουλευτή της Ν.Δ. Θανάση Μπούρα, ανέφερε ότι στην «στην ειδική διαδικασία της παρούσας φάσης δεν προβλέπεται η αναπροσαρμογή των συντελεστών του Συστήματος, δηλαδή των συντελεστών Εμπορικότητας και Οικοπέδου.

Με βάση τα παραπάνω στην επικείμενη αναπροσαρμογή θα επανεξετασθούν μόνο οι τιμές ζώνης που διαμορφώνουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για όλες τις εντός σχεδίου ή ορίων οικισμού περιοχές της Χώρας που είναι ήδη ενταγμένες στο αντικειμενικό σύστημα».

Η απόφαση αυτή του οικονομικού επιτελείου όπως προαναφέρθηκε αναμένεται να εκτοξεύσει τις αξίες των εμπορικών ακινήτων αλλά και διαμερισμάτων κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ειδικοί της κτηματογοράς υποστηρίζουν ότι στους εμπορικούς δρόμους των Αθηνών θα αυξηθούν σημαντικά οι τιμές ζώνης και κατ' επέκταση οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Και αυτό καθώς δεν απομειώνονται καθόλου οι συντελεστές εμπορικότητας και παλαιότητας που διατηρούνται αμετάβλητοι από το 1985.

Για παράδειγμα σε περιοχές όπως τα Πατήσια οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν από τις τιμές ζώνης θα προσεγγίζουν τα 800-900 ευρώ/ ανά τετραγωνικό μέτρο και μάλιστα για ακίνητα ηλικίας 30 ετών και άνω, τη στιγμή που οι τιμή πώλησης δεν ξεπερνά σήμερα τα 500-600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συντελεστές παλαιότητας δεν προβλέπουν ελάφρυνση για ακίνητα πέραν της 25ετίας, όταν το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού ιστού της Αττικής έχει κατασκευαστεί τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Εν ολίγοις, είτε ένα ακίνητο είναι 24 ετών είτε 54 ετών η ελάφρυνση που έχει σε ό,τι αφορά την αντικειμενική του αξία είναι η ίδια.

Σε ότι αφορά στο θρίλερ των νέων τιμών ζώνης, η διαδικασία που ακολουθείται είναι τουλάχιστον παράδοξη. Ενώ λοιπόν είχαν προσληφθεί ειδικοί πιστοποιημένοι εκτιμητές για την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στις περιπτώσεις που βλέπει εισηγήσεις που ξεπερνούν το 30% των σημερινών τιμών ζώνης της στέλνει πίσω στις επιτροπές ως απαράδεκτες, ζητώντας αυτές να μειωθούν. Όπως γίνεται αντιληπτό, με τη διαδικασία που ακολουθείται όχι μόνο δεν επέρχεται εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές πώλησης αλλά υπάρχει και απευθείας παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική διαδικασία βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις με τις νέες πραγματικές τιμές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επιτυγχάνεται ο στόχος για βεβαίωση 3,2 δισ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ.

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκκαθαρίσεων «βγάλει» 3,2 δισ. ευρώ, δεν θα γίνει καμία αλλαγή στους συντελεστές. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν λιγότερα και κάποιοι περισσότερα.

Εάν όμως το βεβαιωθέν ποσό φθάσει για παράδειγμα τα 3,6 δισ. ευρώ η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών έχει δύο λύσεις:
1. Είτε οι τιμές ζώνης να εφαρμοσθούν σταδιακά. Δηλαδή για παράδειγμα σε κάποια περιοχή η τιμή ζώνης είναι σήμερα 700 ευρώ και με βάση τις αποφάσεις αναπροσαρμόζεται στα 1. 050 ευρώ. Το 2018 να αυξηθεί στα 900 ευρώ και το 2019 στα 1.050 ευρώ.
2. Η δεύτερη λύση προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ από τα 200.000 ευρώ ενδεχομένως στα 250.000 ευρώ.