Το Γραφείο Προϋπολογισμού ζητά σοβαρότητα αλλά η κυβέρνηση αρχίζει παροχές

Το Γραφείο Προϋπολογισμού ζητά σοβαρότητα αλλά η κυβέρνηση αρχίζει παροχές

Τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να ανακοινώσει πακέτο παροχών ύψους 1,6 δισ. ευρώ (900 εκατ. φέτος και 720 εκατ. ευρώ το 2019), ο πρώην γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής και επικεφαλής πλέον του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής Φρ. Κουτεντάκης ζητά από την κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση.

Όπως υποστηρίζει, μέσω της έκθεσής του, «οι πρώτοι μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι καθώς τα μηνύματα που θα στείλει η κυβέρνηση θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της εγχώριας οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια το ύψος των επιτοκίων της αγοράς» Ταυτόχρονα επισημαίνει στους κυβερνώντες ότι «Θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι που προέρχονται από τις πολιτικές πιέσεις που θα ασκηθούν για περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος».

Ωστόσο αυτά που ζητά ο κ. Κουτεντάκης, αλλά και ο Διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας προς το παρόν αποδεικνύονται κενό γράμμα για το Μαξίμου που περιμένει τις επόμενες τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου για το πακέτο των φοροελαφρύνσεων του 2019. Κανονικά, ο κ. Τσακαλώτος επρόκειτο να τις παραδώσει στα τέλη Ιουλίου, αλλά τα γεγονότα με τις πυρκαγιές οδήγησαν σε αναβολή των αρχικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο αυτό θα περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολουμένους και τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος.
Βέβαια, σε κάθε περίπτωση το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να εγκριθεί προηγουμένως από τους θεσμούς ενδεχομένως με την κάθοδο τους στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Βέβαια, η κυβέρνηση στοχεύει κατά κύριο λόγο στο να μην εφαρμοσθεί το σκληρό μέτρο που η ίδια είχε συναποφασίσει με τους δανειστές, αυτό της περικοπής των συντάξεων από τον Δεκέμβριο του 2018.

Όπως όλα δείχνουν οι εκθέσεις όσο σημαντικές και αν είναι ακόμα και να αποτυπώνουν γλαφυρά την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να παρουσιάσει πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης και όχι μέσω της υπερφορολόγησης, φαίνεται ότι δεν ακουμπούν την κυβέρνηση που στρώνει το χαλί των εκλογών.

Τη στιγμή δηλαδή που ο κ. Κουτεντάκης υποστηρίζει ότι για το 2018 το περιθώριο για υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος πάνω από 3,5% είναι περιορισμένο, η κυβέρνηση μέσω της κατακρεούργησης του ΠΔΕ επιχειρεί και πάλι να μοιράσει επιδόματα και μερίσματα, αδιαφορώντας για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

Μάλιστα, αναφορικά με τις παρεμβάσεις στο χρέος, το ΓΠΚΒ αναγνωρίζει πως οι μακροπρόθεσμες αμφιβολίες οι οποίες εκφράστηκαν από το ΔΝΤ «ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις αγορές και να οδηγήσουν σε καθυστέρηση των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΓΠΚΒ, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία συνιστά παράμετρο η οποία χρίζει προσοχής προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο ή υπάρχει αλλαγή της τάσης.