Ξεπέρασε τα 1 τρισ. δολάρια το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας

Ξεπέρασε τα 1 τρισ. δολάρια το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας

Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο ξεπέρασε τα 1 τρισ. δολάρια. «Δεν νομίζω να περίμενε κανείς το fund να αγγίξει τα 1 τρισ. δολάρια όταν καταγράψαμε τα πρώτα κέρδη από τα πετρελαϊκά έσοδα τον Μάιο του 1996», σημειώνει ο Yngve Slyngstad, διευθύνων σύμβουλος του fund. «Τα 1 τρισ. δολ. είναι ένας μεγάλος στόχος που επετεύχθη και η ανάπτυξη της αξίας αγοράς του fund είναι εκπληκτική».

Το fund της Νορβηγίας διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 970 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έλαβε εντολή να αυξήσει το μετοχικό του κεφάλαιο στο 70% από το 60%, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις αποδόσεις και να διασφαλίσει τα πετρελαϊκά κέρδη που έχει να προσφέρει η χώρα.

«Μπούμερανγκ» τα κέρδη

Ο υπερβάλλων παραγόμενος πλούτος του νορβηγικού ταμείου όμως μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στη σκανδιναβική χώρα, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλες αγορές για να επενδύσει.

Η αιτία για τις καλές αποδόσεις των επενδύσεων του Ταμείου φέτος, που κάλυψαν τη ζημιά μέχρι στιγμής και έχουν αποφέρει και κέρδη, βρίσκεται στην εντυπωσιακή πορεία των χρηματιστηρίων, οι δείκτες των οποίων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη διάρκεια του 2017. Έτσι, τα κέρδη του Ταμείου έφτασαν στα 499 δισ. κορώνες κατά το πρώτο εξάμηνο, που είναι και η καλύτερη επίδοση από το 1998, οπότε και ιδρύθηκε.

Πρόκειται για ένα fund που διαχειρίζεται το 1,3% των μετοχών παγκοσμίως και πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται και στις αναδυόμενες αγορές.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον του ταμείου κάνουν λόγο για ανάπτυξη έως το 2025, όταν το fund αναμένεται να πιάσει τις 10,5 τρισ. κορόνες ή τα 1,3 τρισ. δολάρια. Τέτοιου είδους εκτιμήσεις όμως δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες, καθώς μπορεί να ξεπεραστούν ακριβώς όπως το fund ξεπέρασε εντός του 2017 τις προβλέψεις που είχαν γίνει και αναμένονταν για το 2018.