Ξένοι οίκοι συστήνουν τώρα τα ελληνικά ομόλογα

Ξένοι οίκοι συστήνουν τώρα τα ελληνικά ομόλογα

Για τα καλά φαίνεται πως έχουν μπει στα ραντάρ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας τα ελληνικά ομόλογα, με όλη πλέον την καμπύλη των αποδόσεων να κινείται κοντά στα ιστορικά χαμηλά, αντανακλώντας μία σειρά εξελίξεων που στηρίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα ξεπεραστεί η πανδημία. Χθες, το θετικό «χτύπημα» ήταν διπλό, με τη Citi να κάνει λόγο για συνέχιση του ράλι των ελληνικών κρατικών τίτλων και τη BlackRock να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και να καλεί τους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα ελληνικά.

Οι δύο επενδυτικοί οίκοι (η BlackRock θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο) προστίθενται σε όσους υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό «πακέτο» των 750 δισ. ευρώ, θα έχει δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με τα τρισεκατομμύρια της ΕΚΤ (QE Πανδημίας + TLTRO), ένα πρωτοφανές δίχτυ ασφαλείας για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί θεωρείται ότι θα είναι από τις πιο ευνοημένες χώρες και γι’ αυτό το λόγο η Citi εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν των υπόλοιπων κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης. 

Η… εμπλοκή της ΕΚΤ έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ομολόγων. Τα ελληνικά χρεόγραφα, μετά από πολλά χρόνια απαξίωσης και αποκλεισμού, δεν θεωρούνται πλέον μία απαγορευτική επένδυση αλλά μία πολύ ελκυστική επιλογή για όσους θέλουν να τοποθετηθούν στην Ευρώπη. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι εμφανίζουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, μετά την Ιταλία, αλλά καλύτερες προοπτικές ανάκαμψης μετά την κρίση του κορονοϊού.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει στο QE για όσο αυτό κρατήσει, γεγονός που κάνει τα ομόλογά της να «συμπεριφέρονται» σαν να συνεχίζεται το μπαράζ αναβαθμίσεων. Χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 1,27%, του 15ετούς στο 1,34%, του 20ετούς στο 1,45% και του 25ετούς στο 1,59%, σε πλήρη επαφή με τα ιστορικά χαμηλά. Συγκριτικά, η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας βρέθηκε στο 1,35%, του 15ετούς στο 1,719% και του 20ετούς στο 1,919%.

Η Ελλάδα έχει κλείσει την ψαλίδα με την Ιταλία, κάτι που μένει να αντικατοπτριστεί και στις αξιολογήσεις, όχι με την Ιταλία να χάνει την επενδυτική βαθμίδα αλλά με τη χώρα μας να την προσεγγίζει. Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων  βρίσκονται σταθερά πια κάτω από των ιταλικών διαμορφώνει μία τάση και αποδεικνύει την αλλαγή στάσης των επενδυτών απέναντι στην ελληνική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο χθεσινό της σημείωμα, η Citi αναφέρθηκε στην πιθανότητα να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης μέσα στο 2021. Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της αμερικανικής τράπεζας, η χώρα μας θα έχει καταφέρει στην ουσία να ξεπεράσει το «πάγωμα» που προκάλεσε ο κορονοϊός και να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε την πορεία της προς την επενδυτική βαθμίδα.

Υπάρχει, όμως κι ένας ακόμη λόγος που καθιστά ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και ο οποίος ενισχύει γενικότερα την αισιοδοξία, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο πιο σημαντικός στη συγκεκριμένη συγκυρία. Μετά τις αρχικές ζοφερές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και μετά από αυτή, αυξάνονται συνεχώς οι προβλέψεις που θέλουν το ελληνικό ΑΕΠ να «αντέχει» συγκριτικά με άλλες χώρες και να μην εμφανίζει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην Ευρώπη. Η Citi κάνει λόγο για ισχυρή ανάκαμψη, ωστόσο με βάση τις αναλύσεις των ειδικών, πολλά θα κριθούν από τη μεταρρυθμιστική προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης.