Ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ

Ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ

Ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή για το μεγάλο ομόλογο έως 200 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ, ενώ η εισαγωγή του στο ταμπλό του Χ.Α. θα γίνει την άλλη Πέμπτη 29 Οκτωβρίου. Όπως ανακοινώθηκε χθες, το εύρος απόδοσης του ομολόγου θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,1 έως 2,5%, ενώ θα είναι επταετούς διάρκειας. 

Πιο αναλυτικά, η δημόσια προσφορά ξεκίνησε σήμερα στις 10.00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου στις 16:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος. 

Στόχος είναι μια έκδοση με κατώτερο ποσό τα 150 εκατ. ευρώ και ανώτερο τα 200 εκατ. ευρώ, με όλα τα συμφραζόμενα να δείχνουν πως ο ΟΠΑΠ θα πετύχει τον ανώτερο στόχο. Η έκδοση θα διαιρεθεί σε έως 200.000 άυλες, κοινές ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ εκάστη, που είναι και το κατώτερο ποσό στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής. 

Οι ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω δημόσιας προσφοράς στο σύνολο του επενδυτικού κοινού με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο τελικός προσδιορισμός της τιμής διάθεσης, της απόδοσης και του επιτοκίου των ομολογιών θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (διαδικασία «Βook Building»), το οποίο θα τηρηθεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους. To Βιβλίο Προσφορών θα διενεργηθεί μέσω διαδικασίας της υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π. στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά Ειδικοί Επενδυτές. Η τελική απόδοση θα καθοριστεί από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους εντός του εύρους απόδοσης για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών.

Διαδικασία κατανομής 

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι τουλάχιστον 60.000 ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη ομολόγου ήτοι σε έκδοση 200.000 ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών. Ποσοστό έως και 70% των ομολογιών (ήτοι έως και 140.000 ομολογίες) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών. 

Εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι εγγραφές των Ιδιωτών Επενδυτών για το 30% των ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς, για τον τελικό προσδιορισμό του ποσοστού κατανομής ανά κατηγορία επενδυτών θα ληφθούν υπόψη: 

α) η ζήτηση από Ειδικούς Επενδυτές, 

β) η ζήτηση στο υπολειπόμενο του 30% τμήμα των Ιδιωτών Επενδυτών, 

γ) το πλήθος των Ιδιωτών Επενδυτών, καθώς και 

δ) η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών για την ομαλή διαπραγμάτευση των Ομολογιών στη δευτερογενή αγορά. 

Γιατί γίνεται τώρα η μεγάλη έκδοση 

Η έκδοση του μεγάλο ομολόγου του ΟΠΑΠ έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία για τα ελληνικά ομόλογα που καταγράφουν διαρκές ράλι αποκλιμάκωσης, πιστοποιώντας την επιστροφή της χώρας στην πλήρη κανονικότητα από πλευράς χρηματοπιστωτικής «βαρύτητας». Αυτό, ανοίγει το δρόμο και για τις ελληνικές εταιρείες που αποκτούν ξανά προνομιακή πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα, με τον ΟΠΑΠ να κινεί ταχύτατα τις διαδικασίες. 

Η απόφαση για το συγκεκριμένο ομόλογο του ΟΠΑΠ είχε παρθεί από τα τέλη του 2019, με στόχο η έκδοση να προχωρήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, κάτι που όμως δεν έγινε λόγω της πανδημίας του Covid-19. Στόχος του ΟΠΑΠ, όπως είχε ανακοινωθεί και τότε, είναι να αποπληρώσει ορισμένα δάνεια προς τις τράπεζες και να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική του εικόνα, κατεβάζοντας το κόστος χρήματος, λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας. Αν ο ΟΠΑΠ επιτύχει το απόλυτο, ήτοι αποκομίσει 200 εκατ. ευρώ από τις αγορές, τότε τα 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή δανείου, και τα 50 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης. 

Πάνω από 1 δισ. ευρώ οι φετινές εκδόσεις ομολόγων στην Ελλάδα  

Σε κάθε περίπτωση, οι κάνουλες της διεθνούς ρευστότητας έχουν ανοίξει για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης του κόστους δανεισμού τους, μέσω μπαράζ εκδόσεων ομολόγων, είτε καινούριων, είτε «επανεκδόσεων» προηγούμενων με πιο βελτιωμένα επιτόκια. Θυμίζουμε ότι μέσα στον Ιούλιο του 2020, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «σήκωσε» από την αγορά 500 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης μεγάλου ομολόγου, ενώ η Lamda Development εξέδωσε ομόλογο αξίας 320 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα.

Συνολικά μόνο τον Ιούλιο υπήρξαν εκδόσεις ομολόγων 820 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας το άνοιγμα της πρόσβασης στη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει πως το 2020 οι εκδόσεις ομολόγων των ελληνικών εταιρειών – μετά και την έκδοση του ΟΠΑΠ – θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Εδώ η πρόσκληση του ΟΠΑΠ προς το επενδυτικό κοινό για το μεγάλο ομόλογο.