Ξανά πάνω από το 4,5% το ελληνικό 10ετές

Ξανά πάνω από το 4,5% το ελληνικό 10ετές

Προσωρινή ήταν η χθεσινή διόρθωση – αποφόρτιση στην αγορά ομολόγων, καθώς η κλιμάκωση της διεθνούς κρίσης φέρνει νέα επιδείνωση, τόσο στα assets της Ελλάδας, όσο και της Ιταλίας.

Πιο αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές έχει ανέλθει πάνω από το 4,50% σήμερα και συγκεκριμένα στο 4,51% με άνοδο 1,30%, επίπεδα που – επαναλαμβάνουμε – παραμένουν απαγορευτικά για οποιαδήποτε σκέψη εξόδου της χώρας στις αγορές.

Πρόκειται για μια κατάσταση που πλήττει και τις επιχειρήσεις αλλά και τις τράπεζες, οι οποίες δεν μπορούν να βγουν και να δανειστού με ανταγωνιστικά ή τουλάχιστον… βατά επιτόκια, με ότι συνεπάγεται αυτό για την πίεση στη ρευστότητά τους.

Χθες θυμίζουμε πως η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα που έκανε λόγω για συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, αποφόρτισε το κλίμα, οδηγώντας το 10ετές έως το χαμηλό των 4,43%, ενώ την περασμένη Τρίτη είχε αγγίζει το 4,68% προξενώντας ίλιγγο.

Ανοδικά κινείται σήμερα και το 10ετές της Ιταλίας το οποίο διαπραγματεύεται στο 3,56% με άνοδο 1,62%, ενώ χθες είχε διορθώσει πέφτοντας στο 3,45% με πτώση 2,12%. Την Τρίτη είχε ανέλθει στο 3,68%, επίπεδα που είναι υψηλά 4,5 ετών!