Wind και Vodafone «χτυπούν» τη Cyta Hellas

Wind και Vodafone «χτυπούν» τη Cyta Hellas

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στελέχη κορυφής τόσο της Wind όσο και της Vodafone επιβεβαίωσαν σήμερα ότι οι δύο εταιρείες εκδηλώνουν (αρχικό) ενδιαφέρον για την απόκτηση της Cyta Hellas. Μάλιστα, η Wind έχει ήδη εκφράσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ η Vodafone θα το πράξει έως τις 17:00 μ.μ. σήμερα, όπου τελειώνει επίσημα η προθεσμία.

Κορυφαίο στέλεχος της Wind τόνισε σήμερα στο Liberal ότι «εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για τη Cyta Hellas, όπως προβλέπει η διαδικασία και αναμένουμε τις εξελίξεις. Αυτό είναι μόνο το αρχικό στάδιο. Κατόπιν θα επιλεγούν όσοι περάσουν στο 2ο γύρο, όπου θα γίνουν οι δεσμευτικές προσφορές και η διαδικασία θα μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες».

Από την άλλη πλευρά, επίσης κορυφαίο στέλεχος της Vodafone τόνισε στο Liberal ότι «θα μπούμε στη διαδικασία, θα εκφράσουμε το ενδιαφέρον μας και κατόπιν, στο επόμενο στάδιο θα μελετήσουμε περισσότερο τα στοιχεία και τα δεδομένα. Τότε θα δούμε τους όρους, τους αριθμούς και όλα τα δεδομένα και αναλόγως θα κινηθούμε. Ξέρετε, για να γίνει ένα deal πρέπει να υπάρχει πρόθυμος πωλητής, αλλά και πρόθυμος αγοραστής. Αν δούμε τα στοιχεία και κρίνουμε ότι συμφέρει την εταιρεία και τους μετόχους μας, θα προχωρήσουμε», επισήμανε το ηγετικό στέλεχος της Vodafone.

Από την πλευρά της Cyta Hellas η ενημέρωση είναι εντελώς… φειδωλή, καθώς – όπως φαίνεται – η εδώ διοίκηση της εταιρείας δεν έχει ενημέρωση για τη διαδικασία που εύλογα γίνεται σε υψηλότερο επίπεδο, μέσω της μητρικής ΑΡΗΚ και των συμβούλων πώλησης, ήτοι τις PwC, Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία και Γεωργιάδης & Πελίδης ΔΕΠΕ, όπου και θα κάνουν το... σκανάρισμα των προτάσεων.

Στην πρώτη φάση της διαδικασίας μεταξύ των άλλων οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να γνωστοποιήσουν τον τρόπο εξαγοράς, ήτοι τι ποσοστό μετρητών και τι μερίδιο μέσω ανταλλαγής μετοχών.  

Μετά, η ΑΤΗΚ θα «ζυγίσει» τις προτάσεις και θα αποφασίσει για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας, με τις δεσμευτικές προσφορές. Θυμίζουμε ότι ο ΟΤΕ, λόγω δεσπόζουσας θέσης, δεν έχει δικαίωμα για «χτύπημα» εξαγοράς.

Ποια είναι η Cyta Hellas

Η Cyta Hellas, παρ'' ότι ζημιογόνα στα εννέα χρόνια που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας και είναι μια εταιρεία με σημαντικά assets, σύγχρονο δίκτυο, υπολογίσιμο πελατολόγιο, αλλά και ένα «μπουκέτο» ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Η Cyta προσφέρει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2008, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επένδυση της μητρικής στην Κύπρο, η οποία έχει «ρίξει» στην Ελλάδα πάνω από 160 εκατ. ευρώ.

Είναι ένας ολοκληρωμένος  τηλεπικοινωνιακός πάροχος εθνικής εμβέλειας που διαθέτει υπηρεσίες Σταθερής, Κινητής, Internet και Τηλεόρασης. Διαθέτει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που ξεπερνά τα 5.500 χιλιόμετρα που εκτείνεται από την Κρήτη ως τα Βαλκάνια, έχει 26 καταστήματα στην Ελλάδα, απασχολεί 750 εργαζόμενους ενώ έχει και περίπου 500 συνεργάτες (καταστήματα λιανικής κ.λπ.).

H συνδρομητική της βάση αποτελείται από περίπου 300.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις και το μερίδιό της τείνει να αγγίξει το 15%, ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους και 10% σε όλο τον κλάδο των ευρυζωνικών συνδέσεων. Βεβαίως, παρά τις καλές γενικά υπηρεσίες που έχει και το θετικό αντίκτυπο στους πελάτες της, η εταιρεία είναι ζημιογόνα στην Ελλάδα, ενώ έχει και διόλου ευκαταφρόνητο δανεισμό, με τις συνολικές υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.