UBS: Γιατί ανεβάζει τον πήχη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

UBS: Γιατί ανεβάζει τον πήχη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Η ανάπτυξη της ελληνική οικονομίας θα φτάσει ρυθμό 5,7% φέτος, εκτιμά η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS σε έκθεσή της, ανεβάζοντας την προηγούμενη της πρόβλεψη που έβλεπε ανάπτυξη 4% λόγω των ούριων ανέμων από τη δυνατή πορεία του τουρισμού.

Η νέα πρόβλεψη της UBS είναι υψηλότερη κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα από το consensus των αναλυτών που βλέπει ανάπτυξη 4,2% φέτος. Σύμφωνα με την έκθεση, οι εισπράξεις από τον τουρισμό φέτος αναμένεται να ανέλθουν στα 20 δισ. ευρώ, πάνω από προηγούμενες προβλέψεις που τα εκτιμούσαν στα 15 δισ. ευρώ και σχεδόν διπλάσια των 10,5 δισ. ευρώ της περυσινής περιόδου. Παράλληλα θα έχουν θετικές επιπτώσεις και στην αγορά εργασίας.

«Ένας από τους λόγους που μας κάνει πιο αισιόδοξους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ότι η τουριστική σεζόν του 2022 αποδεικνύεται πολύ δυνατότερη απ' ό,τι αναμένοταν. Τα έσοδα μπορεί να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα επίπεδα ρεκόρ του 2019 που ήταν 18 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στα στοιχεία των κρατήσεων, πτήσεων και διανυκτερεύσεων» αναφέρουν οι αναλυτές.

Στον αρχικό προϋπολογισμό του 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό προβλέπονταν στα 15 δισ. ευρώ ή στο 80% των εισπράξεων του 2019. Είναι δύσκολο να υπολογιστούν οι ακριβείς πολλαπλασιαστές, αλλά πρόσφατη μελέτη κατέληξε σε πολλαπλασιαστή ΑΕΠ 1,75 για κάθε 1 δισ. ευρώ πρόσθετων τουριστικών εισπράξεων. «Με βάση τον πολλαπλασιαστή αυτόν, μια υπεραπόδοση της τάξης των 5 δισ. ευρώ στον τουρισμό έναντι της πρόβλεψης του προϋπολογισμού θα δημιουργήσει γύρω στο 8% πρόσθετου ΑΕΠ» συμπληρώνει η UBS.

Η αναβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη έρχεται μετά από ένα δυνατό πρώτο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,0% και την πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις που εν μέρει ευνοείται και από τους πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης της ΕΕ.

Τα ρίσκα που βλέπει η UBS για τη φετινή χρονιά είναι μια σταδιακή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος και πιθανή διαταραχή στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ο επενδυτικός οίκος αναθεωρεί χαμηλότερα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 στο 4,0% από 4,7% πριν. Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί το 9% φέτος και ότι οι όποιες μισθολογικές αυξήσεις δεν θα καλύπτουν την επιτάχυνση του πληθωρισμού από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.

«Εκτιμούμε ότι δύο σημαντικοί παράγοντες θα προσφέρουν ασφάλεια στα εισοδήματα των νοικοκυριών: Πρώτον, η κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει γύρω στα 6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις ενέργειας το 2022, γύρω στο 3% του ΑΕΠ, με πρόσθετη στήριξη πιθανότατα να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 10 Σεπτεμβρίου, αν και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος δεν θα υπερβεί το 1% του ΑΕΠ το 2022» επισημαίνουν οι αναλυτές.

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 20 δις ευρώ ή κατά 10% του ΑΕΠ από τα τέλη του 2019, αύξηση που δίνει πρόσθετα αποταμιευτικά περιθώρια στα νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Όσο για την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η UBS εκτιμά ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιστοιχούν στο 9% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της ελληνικής οικονομίας, που σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο.

Η Ελλάδα διαθέτει τερματικό σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα που ήδη προμηθεύεται LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ. Η βιομηχανία καταναλώνει το 39% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα η βιομηχανία χημικών και πετροχημικών. Τα νοικοκυριά καταναλώνουν γύρω στο 30%.