Τζ. Πάουελ: «Εξαιρετικά απίθανο» να αυξήσει τα επιτόκια φέτος η Fed

Τζ. Πάουελ: «Εξαιρετικά απίθανο» να αυξήσει τα επιτόκια φέτος η Fed

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι αναμένει ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο επανέλαβε ότι δεν προβλέπεται αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας το προσεχές διάστημα καθώς διατηρούνται οι κίνδυνοι λόγω πανδημίας.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή 60 Minutes και στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Τζ. Πάουελ δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ένα «σημείο καμπής» με προσδοκίες ότι η ανάπτυξη και οι προσλήψεις θα επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν, ιδιαίτερα μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας.

«Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα και η δημιουργία θέσεων εργασίας επιταχύνεται επίσης, οπότε ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία μας επί του παρόντος είναι πραγματικά αν η πανδημία θα εξαπλωθεί ξανά», ανέφερε συγκεκριμένα, και πρόσθεσε ότι «νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αυξήσουμε τα επιτόκια φέτος».

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πραγματικά μια οικονομία που φαίνεται να βρίσκεται σε σημείο καμπής. Και αυτό λόγω του εκτεταμένου εμβολιασμού και της ισχυρής δημοσιονομικής στήριξης, της ισχυρής στήριξης της νομισματικής πολιτικής», επισήμανε ακόμα ο επικεφαλής της Fed.

Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται την επιθετική νομισματική πολιτική, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία, ακόμη και όταν οι προοπτικές είναι καλύτερες εξαιτίας των εμβολιασμών.