Τραπεζικός γόρδιος δεσμός: Κέρδη, ζημίες και αναβαλλόμενη φορολογία

Τραπεζικός γόρδιος δεσμός: Κέρδη, ζημίες και αναβαλλόμενη φορολογία

Είναι απολύτως λογικό να είναι επιφυλακτικοί οι επενδυτές, σχετικά με τις τοποθετήσεις τους στις τραπεζικές μετοχές. Και όχι για τους λόγους που επικαλούνται οι κατ’ επάγγελμα υπερασπιστές των μικρομετόχων, που σήκωσαν σύννεφα σκόνης και θορύβου για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, παρ’ όλο που όπως αποδείχθηκε δεν επλήγη η συμμετοχή των παλαιών μετόχων στην αύξηση. Είναι επιφυλακτικοί, διότι το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα συμμετοχής τους στις ΑΜΚ των συστημικών τραπεζών, δεν ήταν κερδοφόρο.

Δυστυχώς, τα όσα βιώνουμε ακόμη και σήμερα στις τράπεζες, είναι αποτέλεσμα της τραγικής ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Μιας κεφαλαιοποίησης που δεν θωράκισε κεφαλαιακά τις τράπεζες, λόγω της επιλογής της τότε κυβέρνησης, να μην κάνει χρήση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, ούτε να ακολουθήσει τις προτροπές και υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για μια συνολική αύξηση κεφαλαίων ανάμεσα στα 25 και 30 δισ. ευρώ.

Έτσι σήμερα το τραπεζικό σύστημα ακροβατεί πάνω σε ένα σχοινί, κάτω από το οποίο υπάρχει το κρατικό δίχτυ προστασίας. Οι τράπεζες ακροβατούν περπατώντας πάνω στο σκοινί της βασικής κεφαλαιακής ενίσχυσης, που δεν είναι άλλο από την αναβαλλόμενη φορολογία, ύψους 16 δισ. ευρώ.

Ένα σημαντικό εργαλείο, που επιτρέπει στις τράπεζες να υποκαταστήσουν αυτήν την κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της μελλοντικής τους κερδοφορίας μέχρι το 2039. Από τη μελλοντική κερδοφορία, διότι στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή της εμφάνισης ζημιών, το Δημόσιο καλύπτει μέσω μετοχικής συμμετοχής το ύψος των φόρων, που δεν αποσβένεται λόγω των ζημιών. Με αποτέλεσμα το Δημόσιο να αποκτά μετοχικό μερίδιο στις τράπεζες, πέραν του ποσοστού του ΤΧΣ.

Τι γίνεται στην πράξη;

Οι τράπεζες αφενός προσπαθούν να μειώνουν τα κόκκινα δάνεια καταγράφοντας ζημιές, παρ’ όλες τις προβλέψεις που έχουν ήδη εγγράψει τους ισολογισμούς τους και αφετέρου προσπαθούν να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Επομένως, θα πρέπει οι τράπεζες, για την επόμενη 18ετία, να πραγματοποιούν κέρδη, που όχι μόνο να «εξουδετερώνουν» τις ζημίες από τις διαγραφές των κόκκινων δανείων, αλλά που να αποσβένουν σταδιακά και την αναβαλλόμενη φορολογία.

Μπορεί να γίνει αυτό;

Μόνο με θαύμα. Διότι με απλά λόγια, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Εκτός και αν εισακουσθεί από την κυβέρνηση η πρόταση του  Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για δημιουργία Bad Bank. Στις στήλες του liberalmarkets, δεν μας αρέσει να πολιτικολογούμε. Όμως η κυβερνητική εμμονή, στη διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος, δεν υπόσχεται το πιο αίσιο τέλος.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.