Τράπεζες: Πώς θα πουλήσουν ακίνητα άνω του 1,5 δισ. ευρώ

Τράπεζες: Πώς θα πουλήσουν ακίνητα άνω του 1,5 δισ. ευρώ

Μέσω θυγατρικών εταιρειών real estate τις οποίες προικίζουν με assets αξίας μεγαλύτερης του 1,5 δισ. ευρώ και για τις οποίες αναζητούν επενδυτές, επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτουν οι  ελληνικές τράπεζες. Ειδικότερα η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν ήδη προχωρήσει τη διαδικασία για να επιλέξουν επενδυτές και θα μεταβιβάσουν και θυγατρικές εταιρίες τους, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαχείριση των ακινήτων αυτών.

Τόσο η Πειραιώς, όσο και η Alpha Bank έχουν προχωρήσει τη διαδικασία για να επιλέξουν επενδυτές και θα μεταβιβάσουν και θυγατρικές εταιρίες τους, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαχείριση των ακινήτων αυτών.

Τρεις κατηγορίες ακινήτων για την Alpha Bank

Τα ακίνητα της Alpha Bank αξίας άνω των 500-550 εκατ. ευρώ, θα μεταβιβασθούν μαζί με την Alpha Αστικά Ακίνητα, σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος με ποσοστό άνω του 50% θα αποφασίσει τελικά αν θα διατηρήσει στο ΧΑ την Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία θα μετασχηματισθεί σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων.

Τα ακίνητα της Alpha Bank μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

  • Περίπου 50 σημαντικά ακίνητα μεγάλης αξίας που εκτιμάται ότι αξίζουν κάπου 280 εκατ. ευρώ,
  • Άλλα 320 ακίνητα με αξία περίπου 180 εκατ. ευρώ
  • Μικρό χαρτοφυλάκιο με περίπου 200 ακίνητα κατοικιών η αξία των οποίων υπολογίζεται σχεδόν στα 75 εκατ. ευρώ τα οποία πωλούνται σταδιακά.

Στον διαγωνισμό που τρέχει η Alpha Bank, μετέχουν έξι εταιρίες που συγκροτούν τέσσερα σχήματα - διεκδικητές: Οι Invel-Prodea, Dimand-HIG και τα fund Davidson Kempner και Brook Lane.

Χαρτοφυλάκιο άνω των 800 εκατ. ευρώ η Πειραιώς

Περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 800-820 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι διαθέτει η Τράπεζα Πειραιώς με ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο θα προικίσει με 18 δικά της κτήρια τα οποία στεγάζουν υπηρεσίες της, όταν η τράπεζα μετεγκατασταθεί στο Ελληνικό. Στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται ακόμα 125 ακίνητα που χρησιμοποιεί τώρα η Πειραιώς, επίσης, αχρησιμοποίητα ακίνητα της Αγροτικής, ξενοδοχεία κατοικίες και  εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα.

Όλα αυτά θα μεταβιβασθούν μαζί με την Πειραιώς Real Estate σε επενδυτή, τον οποίο μάλιστα η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει για το 50% της αξίας των ακινήτων που θα αγοράσει.

Η λίστα των ενδιαφερόμενων φέρεται να έχει αυξηθεί σε επτά και πέραν των αρχικών Dromeus, Brook Lane και Resolute, έχουν προστεθεί και οι Davidson Kempner, Bain, PIMCO και Lone Star.

Εθνική Τράπεζα και πλατφόρμες

Διαφορετική μεθοδολογία ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα, η οποία για την ώρα μόλις δημιούργησε μικρό χαρτοφυλάκιο κυρίως από ακίνητα που έχουν ανακτηθεί από πλειστηριασμούς, εκτιμώμενης αξίας 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα διενεργεί η ίδια ηλεκτρονικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς μέσω της δικής της πλατφόρμας, www.realestateonline.gr.

Αυτή φαίνεται πως είναι πλέον μία τάση για να προχωρούν οι πωλήσεις μικρών ακινήτων και ήδη αρχίζει και γενικεύεται, γιατί πέραν των τραπεζών και των θυγατρικών τους και οι servicers παρουσιάζουν ακίνητα προς πώληση σε πλατφόρμες. Μάλιστα η Εθνική παρέχει σε πελάτες της οι οποίοι ενδιαφέρονται για τα ακίνητα που διαθέτει και δάνεια έως και 75% της τιμής πώλησης. Αντίστοιχα η Eurobank δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.findyourproperty.gr. Η Τράπεζα Πειραιώς λειτουργεί δύο πλατφόρμες. Η πρώτη βρίσκεται στη διεύθυνση
www.pbre.gr  και η δεύτερη στο www.properties4sale.gr. Τέλος η Alpha Bank λειτουργεί την πλατφόρμα www.propertynow.gr για την αναζήτηση και απόκτηση ακινήτων, ενώ και μέσω της ιστοσελίδας της Alpha Αστικά Ακίνητα μπορεί να επισκεφθεί κανείς τα ακίνητα αυτά.