Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, 00:02

-A +A

Τράπεζες και πτωχευτικό δίκαιο στο επίκεντρο της 5ης αξιολόγησης

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Τράπεζες και πτωχευτικό δίκαιο στο επίκεντρο της 5ης αξιολόγησης
-A +A

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Mε το νέο πλαίσιο για το πτωχευτικό δίκαιο και γενικότερα τα χρηματοπιστωτικά θέματα θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Πρόκειται για μια αξιολόγηση που δεν συνδέεται με εκταμίευση από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), αλλά  θα προετοιμάσει τις μεγάλες αποφάσεις του προσεχούς διαστήματος: την αλλαγή της χρήσης των πόρων των SMPs και ΑΝFAs για επενδύσεις, αλλά και τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι η τετράμηνη παράταση έως το τέλος Απριλίου που δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η τελευταία και θέλουν να δουν το διάδοχο σχήμα. Το νέο πλαίσιο θα ενοποιεί όλες τις πλατφόρμες για τη ρύθμιση οφειλών. Επιπλέον, όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα προβλέπει ρευστοποίηση της περιουσίας των προσώπων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία για ρύθμισή τους ή απαλλαγή από αυτές. Για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρξει και δίχτυ ασφαλείας, με άλλη νομική μορφή από τη σημερινή.

Ακόμη, αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ως προς το συγκεκριμένο θέμα, παραμένει η εκκρεμότητα της αναγνώρισης εκ μέρους του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της μη ύπαρξης ρίσκου για τις τράπεζες, μετά την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Στα βασικά προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται τα εξής:

- Αντικειμενικές αξίες: Η ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών αξιών περίπου 3.000 περιοχών. Ήδη η διαδικασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν ευθυγραμμισθεί οι τιμές της εφορίας με τις τιμές πώλησης των ακινήτων. Όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν στα χέρια τους τις τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν στις υπό ένταξη περιοχές και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο φόρος (ΕΝΦΙΑ) που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των ανωτέρω περιοχών.

- Ιδιωτικοποιήσεις: Η ΔΕΠΑ και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», αποτελούν κεντρικές αποκρατικοποιήσεις που παρακολουθούν στενά οι θεσμοί.

- Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα χρηματοπιστωτικά θέματα, θα αναλυθεί και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς οι θεσμοί θεωρούν ότι υπάρχει καθυστέρηση. Η κυβέρνηση εκτιμά πως μετά την κατάργηση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας ο αριθμός τους θα αυξηθεί. Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά τις προηγούμενες μέρες, για την περίοδο έως το τέλος Ιουλίου έχουν προγραμματισθεί 4.238 πλειστηριασμοί, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.

- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στόχος είναι η μείωση τους κατά 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα