Τράπεζα της Ιταλίας: Χωρίς την Ευρώπη θα είμαστε πιο φτωχοί

Τράπεζα της Ιταλίας: Χωρίς την Ευρώπη θα είμαστε πιο φτωχοί

Για μια «αξιόπιστη» στρατηγική ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έκανε λόγο ο διοικητής της τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της τράπεζας.

Παράλληλα, στέλνοντας το δικό του πολιτικό μήνυμα προς την ιταλική κυβέρνηση τόνισε πως «χωρίς την Ευρώπη, η Ιταλία θα είναι πιο φτωχή», καθώς η «συμμετοχή στην ΕΕ είναι βασική για να επανέλθει η Ιταλία σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης».

Οι δηλώσεις του Ι. Βίσκο ακολούθησαν την ανακοίνωση στοιχείων της Istat που καταγράφουν συρρίκνωση του ΑΕΠ στο α'' τρίμηνο κατά 0,1% σε ετήσια βάση, κάτι που είχε να συμβεί από το 2013.

«Θα ήμασταν φτωχότεροι χωρίς την Ευρώπη. Αυτό θα συμβεί αν την κάναμε αντίπαλό μας». Όπως τόνισε, καλό θα ήταν «να μην χρεώσουμε τα λάθη της δικής μας ανικανότητάς στην Ευρώπη». Θα ήταν ένα λάθος «που δεν έχει κανένα όφελος και αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας άσκησε κριτική στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και μίλησε για «ανεπάρκεια της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη», η οποία προέκυψε με αφορμή την οικονομική κρίση.

Ωστόσο, όπως τόνισε «η αδυναμία της ανάπτυξης της Ιταλίας τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ευρώ», καθώς «όλα τα άλλα κράτη μέλη τα έχουν πάει καλύτερα από εμάς». Αυτό που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιηθούν «οι ευρωπαϊκοί πόροι με έναν αποτελεσματικό τρόπο, ξεπερνώντας προβλήματα που είχαν συναντήσει στο παρελθόν».

Διαβάστε ακόμα:

- Ο Σαλβίνι ρίχνει 30 δισ. στον... πόλεμο με τις Βρυξέλλες