Τουρκία: Συνεχίζεται η φτωχοποίηση, κινδυνεύει η τουρκική λίρα

Τουρκία: Συνεχίζεται η φτωχοποίηση, κινδυνεύει η τουρκική λίρα

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία καλπάζει με 80% μην αφήνοντας τίποτα όρθιο στο δρόμο του. Η φτωχοποίηση των Τούρκων πολιτών συνεχίζεται και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας επιμένει να υπακούει στις εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια.  

Φτάνοντας στο 79,6% τον Ιούλιο, από 78,6% τον Ιούνιο, το φαινόμενο του πληθωρισμού στην Τουρκία πλησιάζει στο αποκορύφωμά του, αναφέρει σε έκθεσή της η Capital Economics και προβλέπει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες ακόμη. Παράλληλα, σχολιάζει τη στάση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να αυξήσει τα επιτόκια, τονίζοντας ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος άτακτης διολίσθησης της τουρκικής λίρας.

Ο Ιούλιος ήταν ο 14ος συνεχόμενος μήνας που ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στην Τουρκία, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 1998. Αν υπάρχει κάτι θετικό, αυτό είναι ότι η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 79,6% ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 80,5%. Σε επίπεδο μήνα πάντως, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι η αύξηση των τιμών συνεχίζει να είναι παντού. Ο πληθωρισμός των βασικών αγαθών κατέγραψε μία ακόμα μεγάλη άνοδο στο 70,9% τον Ιούλιο, από 64,9% τον Ιούνιο, που ενδεχομένως αντανακλά εν μέρει τη νέα διολίσθηση της τουρκικής λίρας κατά τον περασμένο μήνα. Επιδεινώνει, ταυτόχρονα, τις συνθήκες φτώχειας στην Τουρκία.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο οποίος τείνει να είναι λιγότερο ευμετάβλητος από άλλους υποδείκτες, έφτασε στο 45,4% σε ετήσια βάση και όλα αυτά μαζί οδήγησαν τον δομικό πληθωρισμό στο 61,7%. Σύμφωνα με την Capital Economics, το φαινόμενο φαίνεται να φτάνει στο αποκορύφωμά του, με τον ενεργειακό πληθωρισμό να υποχωρεί τον Ιούλιο καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου προκάλεσε την πτώση και των τιμών των καυσίμων. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα δείχνει επίσης να φτάνει στην κορυφή, με την άνοδο του Ιουλίου να αποδίδεται εξολοκλήρου στην αύξηση των τιμών των δημητριακών, ενώ τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα είδαν τις τιμές τους να υποχωρούν για τρίτο διαδοχικό μήνα.

Για τους επόμενους μήνες, η Capital Economics εκτιμά ότι αν και ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο αποκορύφωμά του, θα παραμείνει κοντά στα τρέχοντα υπερβολικά υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες. Και οι πολιτικές εμ σκοπό να προστατεύσουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένης μίας ακόμη μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού τον περασμένο μήνα, απλώς θα παγιώσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Με δεδομένα όλα αυτά, ο απόλυτος έλεγχος που ασκεί ο Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, συνεπάγεται σύμφωνα με την Capital Economics, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί αύξηση των επιτοκίων. Γι’ αυτό συνεχίζει να υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης διολίσθησης της τουρκικής λίρας, η οποία αν τελικά πραγματοποιηθεί, πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυστηρά capital controls.