Total στο Liberal Markets: «Οι έρευνες στην Κρήτη συνεχίζονται κανονικά»-Τα σχέδια για Ελλάδα

Total στο Liberal Markets: «Οι έρευνες στην Κρήτη συνεχίζονται κανονικά»-Τα σχέδια για Ελλάδα

Μετά τη Repsol και την επίσημη τοποθέτηση της ισπανικής εταιρείας στο Liberal Markets πως εξετάζει να φύγει από τον ελληνικό ενεργειακό χάρτη, η Total επιμένει «ελληνικά». Ο γαλλικός πολυεθνικός κολοσσός μέσω πηγών του, ξεκαθαρίζει στο Liberal Markets  πως δεν ισχύουν οι πληροφορίες περί αναβολής των ερευνών στην Κρήτη και αναλύει το χρονοδιάγραμμά της για έρευνες στο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας.

Πηγές της εταιρείας σημειώνουν πως «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα περί αναβολής των ερευνών μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο σχεδιασμός μας προχωρά κανονικά, όπως έχει εγκριθεί από τις ελληνικές αρχές. Δεν υπήρξε καμία χρονική δέσμευση για σεισμικές έρευνες από την ελληνική πολιτεία και όλα βαίνουν βάση χρονοδιαγράμματος. Το αργότερο στις αρχές του 2022 θα προχωρήσουμε στις σεισμικές έρευνες».

Το ενδιαφέρον της Total για την έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας παραμένει έντονο, όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιες. πηγές «Όταν αναλάβαμε τη σύμβαση το ενδιαφέρον μας ήταν σημαντικό. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Καταθέσαμε ένα workplan στις ελληνικές αρχές, το οποίο έχει εγκριθεί και προχωρά κανονικά. Τα παραδοτέα μας αφορούν σε μελέτες και έρευνες στο πεδίο. Οι σεισμικές έρευνες δηλαδή αποτελούν το τελευταίο στάδιο της πρώτης φάσης του business plan» υπογραμμίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Total.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως «ο λόγος που δεν γίνονται σεισμικές έρευνες νωρίτερα είναι γιατί στην κοινοπραξία δεν έχει δοθεί ακόμη σχετική άδεια. Προηγείται η περιβαλλοντική μελέτη και έπονται οι σεισμικές έρευνες».

Τα στάδια από τις έρευνες ως τις γεωτρήσεις 

Ποιο είναι όμως το χρονοδιάγραμμα της γαλλικής εταιρείας για αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου στη χώρα μας; Πληροφορίες από το «στρατηγείο» της πολυεθνικής υπογραμμίζουν πως «το αργότερο το 2022 θα ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες. Αυτές θα λάβουν χώρα σε μία έκταση πέραν των 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή μία έκταση μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο. Η δεύτερη φάση αφορά στο χρονικό διάστημα 2022-2025. Αφού αναλυθούν τα δεδομένα από τις πρώτες σεισμικές έρευνες, ακολουθούν έρευνες σε στοχευμένα μέρη. Είναι οι λεγόμενες τρισδιάστατες απεικονίσεις που αφορούν σε περιοχές που είναι πιο πιθανό να υπάρχουν υδρογονάνθρακες».

Τη δεύτερη φάση των ερευνών, ακολουθεί η τρίτη και τελευταία περίοδος που εκτείνεται από το 2025-2027. «Εφόσον προκύψει από τη δεύτερη φάση ισχυρό ενδεχόμενο ύπαρξης υδρογονανθράκων, τότε υπάρχει η λεγόμενη δοκιμαστική γεώτρηση. Μέσω ενός πλοίου λαμβάνει χώρα η γεώτρηση και εφόσον υπάρξουν αποθέματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου ακολουθεί η τελική επενδυτική απόφαση» εξηγούν πηγές του πολυεθνικού κολοσσού.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των μετακινήσεων είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

   Η Total κατέγραψε ζημιές 7,2 δισ. δολάρια το 2020, σε σύγκριση με κέρδη 11,3 δισ. ευρώ το 2019. Αντίστοιχα σημειώθηκε μεγάλη απομείωση περιουσιακών στοιχείων της τάξεως των 10 δισ. δολαρίων.

Η πολυεθνική στον απόηχο των αρνητικών αποτελεσμάτων εξετάζει rebranding, με αλλαγή επωνυμίας, με την Total Energy να αποτελεί το πιθανότερο όνομα της εταιρείας. Επίσης στον στρατηγικό της σχεδιασμό εντάσσεται η ενίσχυση του μεριδίου της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με επενδύσεις έντασης κεφαλαίου.