Τονωτική ένεση από τον Draghi για τις ελληνικές τράπεζες

Τονωτική ένεση από τον Draghi για τις ελληνικές τράπεζες

Σε μία κίνηση που μπορεί αφενός να αποδώσει λογιστικά κέρδη και αφετέρου να βελτιώσει το κλίμα αναφορικά με τη μεταχείριση που τυγχάνουν οι ελληνικές τράπεζες από τις ευρωπαϊκές Αρχές, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να συμπεριλάβει τα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικές τράπεζες, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Η κίνηση της ΕΚΤ προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στο χρηματιστήριο, δίνοντας τεράστια ώθηση στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται σε ποσοστό άνω του 16%.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει έως και το 50% των υφιστάμενων ποσών καθώς αυτό είναι το όριο που έχει τεθεί για τις αγορές των τίτλων που θεωρούνται επιλέξιμοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα του EFSF ύψους 37 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα της τάξης των 18,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω ομόλογα εκδόθηκαν από τον EFSF στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, καλύπτοντας την κρατική συμμετοχή, ενώ κάλυψαν και το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε μεταξύ των «καλών» και «κακών» τραπεζών, για τις τράπεζες που διασπάστηκαν και τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Το όφελος για τους εγχώριους πιστωτικούς ομίλους από την κίνηση την απόφαση της ΕΚΤ είναι διπλό. Θα μπορέσουν να λογιστηκοποιήσουν άμεσα ένα σημαντικό κέρδος από την πώληση του 50% των ομολόγων καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι υψηλότερες από τις ονομαστικές. Επιπλέον θα μπορέσουν να αποτιμήσουν στα βιβλία τους το υπόλοιπο 50% στην τιμή στην οποία έγινε η συναλλαγή, λογιστικοποιώντας περισσότερα κέρδη. Συνολικά, το όφελος για τις τράπεζες μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.