Το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου η δημοπρασία για τις άδειες 5G

Το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου η δημοπρασία για τις άδειες 5G

Άνοιξε ο δρόμος για την δημοπρασία των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ανακήρυξη των υπερθεματιστών των αδειών αναμένεται να γίνει στο πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου. Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα αλλάξει μόνον αν υπάρξουν ενστάσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων για τις άδειες ή αν υπάρξει τέταρτος ενδιαφερόμενος παίκτης. Και τα δύο όμως αυτά ενδεχόμενα θεωρούνται απομακρυσμένα.

Ο δρόμος για την διενέργεια της δημοπρασίας αδειών 5G άνοιξε χθες με την υπογραφή της τροποποίησης της σύμβασης της Rural Connect με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) ΑΕ. Με την τροποποίηση αυτή, η λειτουργία του δικτύου της εταιρείας Rural Connect «μετακινείται» σε νέες συχνότητες προκειμένου να απελευθερωθούν αυτές που κατέχει σήμερα και οι οποίες είναι ζωτικές για τις άδειες 5ης γενιάς. Η «μετακίνηση» αυτή της Rural Connect, θυγατρικής εταιρείας της Intrakat, δεν θα γίνει με το αζημίωτο.

Η τακτοποίηση αυτή, αποτέλεσε το κλειδί για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προκειμένου να εκκινήσει το διαγωνισμό παραχώρησης των αδειών 5G. Και πιθανώς ο διαγωνισμός να είχε δημοσιοποιηθεί, αν ο νόμος Πιερρακάκη που ψηφίσθηκε προχθές στη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία, είχε λάβει αριθμό ΦΕΚ. Τώρα το πιο πιθανό είναι ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί αύριο Παρασκευή, όπως είχε σχεδόν προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης.

Έτσι στόχος είναι μέχρι 26 Οκτωβρίου να γίνει η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στη δημοπρασία. Μετά από αυτό η ΕΕΤΤ θα δώσει περιθώριο το πολύ δύο εβδομάδων για την υποβολή ενστάσεων. Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, τότε θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των χρηστών για την δημοπρασία.

Η ΕΕΤΤ σκοπεύει να διαθέσει ένα μήνα για την εκπαίδευση των ανθρώπων των εταιρειών που θα «χτυπήσουν» τα μπλοκ συχνοτήτων για τις άδειες 5G. Καθώς η συγκεκριμένη δημοπρασία περιλαμβάνει ουσιαστικά τέσσερις δημοπρασίες, κάθε μια για τις συχνότητες που δημοπρατούνται στις τέσσερις διαφορετικές ζώνες του φάσματος (700 MHz, 2100 MHz, 3400 MHz και 26 GHz), η ΕΕΤΤ έκρινε ότι απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης των ενδιαφερομένων.

Με τα παραπάνω, η πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της δημοπρασίας είναι η Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και η δημοπρασία να ολοκληρωθεί μέσα σε μια ή το πολύ δύο ημέρες. Αυτό θα αλλάξει, μόνον αν υπάρξει 4ος παίκτης που θα διεκδικήσει άδεια και συχνότητες σε μια ή περισσότερες ζώνες του φάσματος που βγαίνουν στο «σφυρί». Τότε τόσο ο χρόνος, όσο και η διάρκεια της δημοπρασίας θα αλλάξουν ριζικά. Ωστόσο στο σενάριο αυτό, όπως προαναφέρθηκε, θεωρείται απομακρυσμένο.

Το πιο πιθανό είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη να έχουν ανακηρυχθεί υπερθεματιστές των αδειών και οι οποίοι μπορεί ακόμη και μέσα στο μήνα να αποκτήσουν τις άδειες, αφού βεβαίως καταβάλλουν στην ΕΕΤΤ το τίμημα που θα τους αναλογεί.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαθέσει τις άδειες 5G, εκτιμώμενου τιμήματος 360 εκατ. ευρώ, με ευκολίες αποπληρωμής. Εξαρχής, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ξεκαθάρισαν ότι η συγκεκριμένη αδειοδότηση δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και ότι στόχος τους, είναι να δοθεί στις επιχειρήσεις ο ζωτικός χώρος να αναπτύξουν τα κρίσιμα δίκτυά 5G. Ετσι το τίμημα μπορεί να καταβληθεί σε βάθος 10ετίας, αρκεί βεβαίως ο υπεθεματιστής να καταβάλει εφάπαξ το 30%. Παρά όμως τη διευκόλυνση, τόσο ο ΟΤΕ, όσο και η Vodafone, αναμένεται να καταβάλλουν το τίμημα εφάπαξ.

Οι αμερικανικές πιέσεις

Τα δίκτυα 5G δεν θα αργήσουν να λειτουργήσουν. Ειδικά τώρα που φαίνεται να οριστικοποιούνται οι αποφάσεις σε ότι αφορά τον εξοπλισμό που θα αξιοποιήσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η Cosmote, ως γνωστόν έχει επιλέξει την Ericsson για την ανάπτυξη του δικτύου κεραιώ, ενώ οι εταιρίες Vodafone και η Wind επέλεξαν να συνεχίσουν με την Huawei.

Η Vodafone ωστόσο ανακοίνωσε μια στρατηγική μετάβασης σε νέες τεχνολογίες (Open RAN) που ουσιαστικά θα οδηγήσουν την εταιρεία εκτός της «αγκαλιάς» της κινεζικής εταιρείας. Η στρατηγική αυτή θα αρχίσει να υλοποιείται μετά από δύο χρόνια και στόχο θα έχει την μετάβαση της ελληνικής Vodafone σε τεχνολογίες δικτύων κινητής τηλεφωνίας ανοικτής αρχιτεκτονικής. Τέτοιου είδους λύσεις αναπτύσσουν κατά κανόνα αμερικανικές επιχειρήσεις, ανταγωνιζόμενες τους παραδοσιακούς κατασκευαστές εξοπλισμού (Ericsson, Huawei κ.λπ.) που αναπτύσσουν παραδοσιακά και κλειστής αρχιτεκτονικής συστήματα

Η επιλογή αυτή φάνηκε να ικανοποιεί την αμερικανική πλευρά η οποία πρόσφατα έκανε λόγο για μετάβαση της Ελλάδας σε ένα καθεστώς «καθαρού δικτύου (clean network)», όπως το χαρακτήρισε σε πρόσφατο άρθρο του ο Αμερικανός Πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρεϊ Πάϊατ. «Είμαστε υπερήφανοι που καλωσορίζουμε την Ελλάδα στο Clean Network, τη διεθνή πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και το ελεύθερο, παγκόσμιο Διαδίκτυο που βασίζεται σε διεθνώς αποδεκτά πρότυπα ψηφιακής εμπιστοσύνης τα οποία εδράζονται στην πρωτοβουλία 5G Clean Path», ανέφερε σε άρθρο του στην Καθημερινή ο κ. Παϊατ.

Η Wind ωστόσο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κινεζική εταιρεία, παρά το γεγονός ότι ελέγχεται από αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια (Golden Tree και Cyrus Capital). Για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι οι αμερικανικές πιέσεις θα ενταθούν απ’ εδώ και στο εξής προς τους μετόχους αλλά και τη διοίκηση της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες Vodafone και Wind βασίζουν σε κινεζικό εξοπλισμό 5G αποκλειστικά το ακραίο δίκτυο τους. Το δίκτυο κορμού (core network), που είναι και το πιο σημαντικό για την λειτουργία ενός δικτύου, βασίζεται σε τεχνολογία Ericsson.