Το νερό μπορεί να «ξεδιψά», αλλά δεν επαρκεί για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

Το νερό μπορεί να «ξεδιψά», αλλά δεν επαρκεί για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού

Το σώμα ενός υγιούς ενήλικα φυσιολογικού βάρους αποτελείται από περίπου 60% νερό, ποσοστό που ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, αλλά και το φύλο*.  Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό. 

Οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η έντονη σωματική δραστηριότητα προκαλούν αυξημένη έκκριση ιδρώτα, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμων υγρών και ηλεκτρολυτών από τον οργανισμό. Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης, η οποία εκδηλώνεται με τη μορφή συμπτωμάτων, όπως είναι το αίσθημα κούρασης, ο πονοκέφαλος και η κακή διάθεση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το νερό από μόνο του δεν αρκεί για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Χρειάζεται και η πρόσληψη της απαραίτητης ποσότητας ηλεκτρολυτών, που έχει απολεσθεί κατά την άσκηση ή σε συνθήκες έντονης ζέστης.

Ειδικότερα, σε συνθήκες άθλησης η πρόσληψη της απαιτούμενης ποσότητας υγρών και ηλεκτρολυτών θεωρείται αναγκαία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σωματική δοκιμασία. Αξίζει να σημειωθεί, πως η ενυδάτωση του οργανισμού πρέπει να ξεκινάει τουλάχιστον 2 ώρες πριν από την άσκηση. Κατά τη διάρκειά της, η πρόσληψη νερού πρέπει να γίνεται περίπου κάθε 20 λεπτά, ενώ για άσκηση υψηλής έντασης και παρατεταμένης διάρκειας, οι χυμοί φρούτων και τα αθλητικά ποτά μπορούν να βοηθήσουν. Σημαντική είναι η πρόσληψη υγρών και μετά την άσκηση. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Αθλητικών Εκπαιδευτών των ΗΠΑ, θα πρέπει να ισούται έως με το 150% της απώλειας βάρους.

Αναγκαία η πρόσληψη ηλεκτρολυτών για αθλητές και αθλούμενους

Οι ηλεκτρολύτες λαμβάνονται κανονικά μέσα από τρόφιμα όπως είναι οι χυμοί φρούτων, το γάλα, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά (ολόκληρα ή σε μορφή χυμού). Η ποσότητα ωστόσο των ηλεκτρολυτών που λαμβάνουμε από την διατροφή δεν επαρκεί σε συνθήκες αυξημένης αθλητικής δραστηριότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ηλεκτρολυτών μπορεί να βοηθήσει στην άμεση ενυδάτωση του οργανισμού, στις καλύτερες επιδόσεις και στην μικρότερη καταπόνηση του οργανισμού. 

almora PLUS® Sport για σωστή ενυδάτωση κατά την άθληση

To almora PLUS® από την ELPEN και αποτελεί τo Νο. 1**  σε προτίμηση ηλεκτρολύτη στην Ελλάδα. Διαθέτει μια σειρά εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν την αναπλήρωση των χαμένων ηλεκτρολυτών του σώματος.

Ένα από τα σκευάσματα της συγκεκριμένης σειράς είναι το almora PLUS® SPORT, ένα  μοναδικό προϊόν που με την κλινικά αποδεδειγμένη δράση του ενισχύει την απόδοση κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης και ταυτόχρονα ενυδατώνει τον οργανισμό των αθλούμενων και των αθλητών.  Σε αναβράζουσα μορφή, το almora PLUS® SPORT περιέχει συνδυασμό Ηλεκτρολυτών (Na, K, Cl), Aσβεστίου (Ca), Μαγνησίου (Mg) και του φυτικού εκχυλίσματος Citrus sinensis. 

Παραπομπές

*Popkin, B. M., D'Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews, 68(8), 439–458. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

**03D3 ANTIDIARRHOEAL ELECTROL. IQVIA Units YTD 11/2019