Το Λονδίνο καλεί επιχειρήσεις και ιδιώτες να προετοιμαστούν
Brexit

Το Λονδίνο καλεί επιχειρήσεις και ιδιώτες να προετοιμαστούν

Μέσω μιας ενημερωτικής εκστρατείας  «Η νέα αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου: Ας ξεκινήσουμε», το Λονδίνο καλεί επιχειρήσεις και ιδιώτες να προετοιμαστούν για τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, στις 31 Δεκεμβρίου. 

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ δήλωσε χθες ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, αλλά υπάρχουν ακόμη σημεία διαφωνίας. O Γκοουβ έκανε έγινε πως η Βρετανία θα δαπανήσει 705 εκατομμύρια λίρες για συνοριακές υποδομές προκειμένου να βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου, μετά την εκπνοή της μεταβατικής συμφωνίας με την ΕΕ, που λήγει στα τέλη του 2020.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου, τριάμισι χρόνια μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά η μεταβατική περίοδος που ακολούθησε καθυστέρησε κάθε μεγάλη αλλαγή στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει σε ζητήματα όπως τα αλιευτικά δικαιώματα, η μελλοντική επιρροή των δικαστηρίων της ΕΕ στους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και αν η Βρετανία επιθυμεί να χαλαρώσει τους κανόνες της ώστε να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Προ ημερών, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τη Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να αποχωρήσει χωρίς εμπορική συμφωνία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί.