Το λάθος της FTSE Russell με την Τράπεζα Πειραιώς, που μοίρασε κέρδη και ζημίες

Το λάθος της FTSE Russell με την Τράπεζα Πειραιώς, που μοίρασε κέρδη και ζημίες

Η απροσεξία της ανακοίνωσης της FTSE Russell, για τη μεταβολή της στάθμισης της Τράπεζας Πειραιώς και της βαρύτητας της μετοχής στον υπολογισμό του δείκτη FTSE Global Small Cap Index, έφερε τα πάνω κάτω στην κίνηση της τιμής της μετοχής το τελευταίο τριήμερο, καταγράφοντας ακραίες ανοδικές τιμές. Σαν αποτέλεσμα βρέθηκαν αρκετοί επενδυτές κερδισμένοι και αρκετοί χαμένοι. Η υπόθεση είναι απλή.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Πειραιώς, είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν αυτόματη επικαιροποίηση του δείκτη FTSE Global Small Cap. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στη στάθμιση για τον υπολογισμό του δείκτη θα έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψη, ο νέος αριθμός μετοχών που θα προέκυπτε μετά το τέλος της ΑΜΚ.

Έτσι με βάση τον τελικό συνολικό αριθμό μετοχών που θα είναι 1.250.367.223, οι αλλαγές της βαρύτητας της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτη θα οδηγούσαν σε σημαντικές αγορές από τα passive funds, δηλαδή τα λεγόμενα παθητικά χαρτοφυλάκια που διαχειρίζονται μεγάλοι ξένοι οίκοι. Τα παθητικά χαρτοφυλάκια που ακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες, από το καταστατικό τους επενδύουν σε μετοχές, κατ’ αναλογία της συμμετοχής των μετοχών αυτών στον δείκτη  FTSE Global Small Cap.

Οι υπολογισμοί των χρηματιστηριακών αναλυτών ανέβαζαν το ύψος των «υποχρεωτικών» αγορών από την πλευρά των παθητικών χαρτοφυλακίων, μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στα 18 εκατ. τεμάχια. Δηλαδή στο 1,44% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Μέχρι εδώ όλα είναι βατά και κατανοητά. Τι πήγε στραβά;

Η FTSE Russell στις ανακοινώσεις της, έκανε λάθος στις ημερομηνίες. Ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό, ότι οι μεταβολές στον δείκτη θα πραγματοποιούντο στις 29 Απριλίου. Πολύ πριν γίνει η εισαγωγή των νέων 1.200.000.000 μετοχών από την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, στο χρηματιστήριο προς διαπραγμάτευση. 

Η λάθος ανακοίνωση, ενεργοποίησε μια σειρά από κερδοσκόπους με ευαίσθητες κεραίες, που έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς οδηγώντας την τιμή τους, μέχρι τα 3,35 ευρώ. Ο συλλογισμός τους ήταν απλός. Οι προς διαπραγμάτευση μετοχές είναι 50,4 εκατ.. Εξ αυτών, το 61,3% δηλαδή οι 30,8 εκατ. μετοχές είναι κλειδωμένες στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ. Επομένως, οι ελεύθερες μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς στην αγορά ήταν περίπου 20 εκατ. Όλοι καταλαβαίνουμε, τι θα σήμαινε η ενεργοποίηση αγοραστικών εντολών για 18 εκατ. μετοχές, όταν οι διαθέσιμες προς διαπραγμάτευση μετοχές ανέρχονται μόλις στα 20 εκατ. 

Το σενάριο της αγοράς των 18 εκατ. ευρώ παρέμεινε στο σχεδιασμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρξε θετική εξέλιξη για τους κερδοσκόπους. Ίσχυσαν περισσότερο οι στίχοι του λαϊκού τραγουδιού: «Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο. Οι πικραμένες καρδιές το ξέρουνε μόνο. Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια. Ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια, κομμάτια.»

Η FTSE Russell, προέβη στην έκδοση νέας έκτακτης - διορθωτικής ανακοίνωσης. Στην ανακοίνωση,  η FTSE Russell υπογραμμίζει ότι λόγω του εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους της ιδιωτικής τοποθέτησης και της ταυτόχρονης δημόσιας προσφοράς, σε σχέση με τον τρέχοντα αριθμό μετοχών που εκκρεμούν, και για τη διασφάλιση της σωστής αλλαγής, ο FTSE Global Small Cap Index ανέβαλε έως την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την αναμενόμενη ημερομηνία εισαγωγής των νέων μετοχών και, ως εκ τούτου, θα εφαρμοστεί στις 10 Μαΐου 2021 και όχι στις 29 Απριλίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Όπως ήταν αναμενόμενο η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε, για να κλείσει χθες στα 2,45 ευρώ και το παράγωγο της μετοχής στα 1,77 ευρώ.

Ελπίζουμε η λανθασμένη ανακοίνωση της FTSE Russell, να είναι η τελευταία παραφωνία σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, που δυστυχώς σημαδεύτηκε από μια σειρά ατυχών χειρισμών, κυρίως στο κομμάτι των παραγώγων πάνω στη μετοχή.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες