Το κρίσιμο διήμερο για την τύχη των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ

Το κρίσιμο διήμερο για την τύχη των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στη πράξη εισέρχεται η υλοποίηση των δύο πιο κρίσιμων αποκρατικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα, αυτή των ΕΛΠΕ και εκείνη της ΔΕΗ, των οποίων η έκβαση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αυριανό τοπίο στην αγορά ενέργειας.

Χώρος, ο οποίος υφίσταται ούτως ή άλλως ένα ραγδαίο μετασχηματισμό, μετά τις εξαγορές των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, δηλαδή των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ, και ενώ εκκρεμεί πάντα το σπάσιμο στα δύο της ΔΕΠΑ, και η μετέπειτα πώληση τμημάτων τους.

Στο μέτωπο πάντως των ΕΛΠΕ, εκπνέει αύριο η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη πώληση του 50,1% του μετοχικού τους κεφαλαίου μαζί με το μάνατζμεντ, ενώ στη περίπτωση της ΔΕΗ, προκηρύσσεται μεθαύριο ο διαγωνισμός για τη πώληση των λιγνιτικών της μονάδων.

Στο ζήτημα ΕΛΠΕ, άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, και μιλούν για έντονο ενδιαφέρον από διεθνή funds, και ισχυρά ενεργειακά ονόματα, που μένει φυσικά να φανεί, πόσα και ποιά απ'' αυτά, θα εμφανιστούν αύριο στο διαγωνισμό. Ενας λόγος που δικαιολογεί τις όποιες επιφυλάξεις, δεν σχετίζεται με τη δυναμική των ΕΛΠΕ στην εγχώρια αγορά, αλλά με το γεγονός ότι για τα διεθνή δεδομένα, ο ελληνικός όμιλος είναι μια περιφερειακή δύναμη, με ό,τι αυτό σημαίνει για το τίμημα. Εκτιμάται μ'' άλλα λόγια ότι δεν υπάρχουν πολλοί ξένοι παίκτες, ικανοί να προσφέρουν για έναν ελληνικό όμιλο, ποσά 1,2-1,3 δισ. ευρώ, όσο εκτιμάται ότι αποτιμάται το 50,1% του ομίλου.

Στο μέτωπο της ΔΕΗ, τα πράγματα είναι κάπως πιο σύνθετα. Προς πώληση βρίσκονται δύο θυγατρικές, η Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη και η Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη, κάθε μια εκ των οποίων περιλαμβάνει τις αντίστοιχες λιγνιτικές μονάδες. Σαν αντικείμενο ο λιγνίτης προσελκύει πολύ μικρό έως καθόλου επενδυτικό ενδιαφέρον πανευρωπαϊκά, με τη ΔΕΗ να προσδοκά προτάσεις από κοινοπραξία ελληνικού ενεργειακού ομίλου με κινεζικό κολοσσό και ενδεχομένως και από μία ή και δύο εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Το ζήτημα εδώ σχετίζεται με το τίμημα, και κατά πόσο αυτό θα είναι ικανοποιητικό, ώστε να υπερβεί τόσο την αποτίμηση του αποτιμητή που θα ορίσει η ΔΕΗ, όσο και να εγκριθεί από το διοικητικό της συμβούλιο, αλλά και να πάρει το πράσινο φως από τις πιστώτριες τράπεζες. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.