Το «φάντασμα» της ανεργίας πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Το «φάντασμα» της ανεργίας πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Ο πανικός που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές προέρχεται κυρίως από τον φόβο της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Μία επιβράδυνση ή και ύφεση σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου ίσως οδηγήσει σε μία παρατεταμένη περίοδο αστάθειας στις αγορές και την οικονομία.

Οι ποσοτικές χαλαρώσεις της ΕΚΤ έδειξαν ότι στον τομέα της ανεργίας δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική βελτίωση καθώς αυτή συνεχίζει να παραμένει πάνω από το 10%. Οι προβλέψεις σχετικά με την ανεργία παγκοσμίως δεν είναι ευοίωνες, καθώς εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους συνεχώς ανακοινώνουν περικοπές θέσεων εργασίας στην προσπάθειά τους να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως η εταιρεία υπηρεσιών πετρελαίου Schlumberger ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας έπειτα από ζημίες $1 δισ. το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Επίσης η βρετανική Barclays ανακοίνωσε πως ίσως περικόψει 1.200 θέσεις εργασίας και θα κλείσει τα γραφεία της εκτός Μεγάλης Βρετανίας.

Χαρακτηριστικό της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί η αναθεώρηση προς τα πάνω της εταιρείας Royal Dutch Shell σύμφωνα με την οποία το αρχικό της πλάνο για περικοπή 7.500 θέσεων ίσως φθάσει τις 10.300 θέσεις.

Ο κατάλογος με τις νέες περικοπές θέσεων εργασίας καθημερινά μεγαλώνει, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει που θα σταματήσει. Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω πίνακας, που περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις  περικοπών θέσεων εργασίας ανά κλάδο το 2015, σε σχέση με αυτές που ανακοινώθηκαν το 2014, όπου είναι εμφανές το πρόβλημα που δημιουργείται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου στις εταιρείες του κλάδου ενέργειας..

Οι δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιώνονται και από τις προβλέψεις των CEO's για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας για το τρέχον έτος, καθώς αυτές βαίνουν ολοένα και χαμηλότερα (βλ. παρακάτω γράφημα).

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) η ανεργία παγκοσμίως θα αυξηθεί οριακά το 2016 στα 199,4 εκατομμύρια από 197,1 εκατομμύρια που ήταν το 2014 με τις προβλέψεις του να κάνουν λόγω 200 εκατομμύρια ανέργους το 2017.

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι προβλέψεις σχετικά με την ανεργία είναι δυσοίωνες, σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε την έκτασή της καθώς και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να προκαλέσει, σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο.