Το επόμενο βήμα μετά την εκταμίευση

Το επόμενο βήμα μετά την εκταμίευση

Το «πικρό ποτήρι» ετοιμάζεται να πιει η κυβέρνηση, όσο κι αν κατέβαλε επίπονες προσπάθειες να το αποφύγει, μεταθέτοντας συνεχώς τα προβλήματα, καθώς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για άνοιγμα των «καυτών» μετώπων με τις μεγάλες ανατροπές.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το μήνυμα που έστειλε αμέσως μετά την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM, ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στις αρχές του 2016».

Για να ολοκληρωθεί όμως και να τηρηθούν στο ακέραιο τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό, αλλά και να «περάσει» η φοροεπιδρομή που ετοιμάζεται στα εισοδήματα των αγροτών. Με την αύξηση του συντελεστή φορολόγησής τους στο 20% και 26%, σε συνδυασμό με την εκτίναξη της προκαταβολής φόρου που θα καλούνται να πληρώσουν στο 100%, η φορολογία τους θα αυξηθεί κατά μέσο όρο έως και 52%!

Φυσικά θα πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή και μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση που θα αποτελεί επιστέγασμα της άγριας λιτότητας, με συνέχιση της αφαίμαξης των… γνωστών υποζυγίων, να ανατραπούν εκ νέου οι εργασιακές σχέσεις, αλλά και να δοθούν στα «κοράκια» και επισήμως τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και, φυσικά, εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση η δήθεν «μάχη» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό έχει ήδη χαθεί, αφού οι δανειστές έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν υποχωρούν από την απαίτησή τους να μειωθούν εκ νέου οι κύριες συντάξεις, διαφορετικά δεν καθίσταται βιώσιμο. Μειώσεις οι οποίες, όπως αποκάλυψε το liberal.gr, θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν το 15%.

Ακόμη και το λογιστικό τρικ που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να θολώσει τα νερά στο κουαρτέτο, με «μεταφορά» πόρων μεταξύ των Ταμείων, θεωρείται απίθανο να «περάσει» όχι γιατί οι δανειστές  δεν είναι «σχολιαρόπαιδα», αλλά γιατί βάζουν κάτω χαρτί και μολύβι και τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη υπολογίζουν «κενό» ύψους 700 εκατ. ευρώ, το οποίο φυσικά και πάλι η κυβέρνηση κάνει ότι το αγνοεί.

Πολύ απλά, θα «θυσιαστούν» και οι κύριες συντάξεις στο «βωμό» του τρίτου Μμημονίου, όπως άλλωστε και οι επικουρικές, τα εφάπαξ και το ΕΚΑΣ.