Το ειδικό σχέδιο της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Το ειδικό σχέδιο της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Το αργότερο έως τον ερχόμενο Ιούνιο, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επισημοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών τίτλων, για όσο χρειαστεί μέχρι η χώρα μας να αναβαθμιστεί στην επενδυτική βαθμίδα. Η σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί ακόμη και στην επερχόμενη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, ανάλογα με την εξέλιξη των spreads στην αγορά ομολόγων.

Το liberal.gr, έχει από τον Δεκέμβριο του 2020 αποκαλύψει τις προθέσεις της ΕΚΤ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων – τόσο του κανονικού QE (APP) όσο και του έκτακτου QE Πανδημίας (PEPP) – και της αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε γιατί στη Φρανκφούρτη επικρατεί η αντίληψη ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία θα είχε ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Είναι μία θέση την οποία έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα συμμετείχαν στο PEPP, ο κ. Στουρνάρας κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε ό,τι αφορά την ανάγκη τα ελληνικά ομόλογα να μη μείνουν χωρίς στήριξη μέχρι να επιτευχθεί η «επενδυτική βαθμίδα».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ θέτει ως προϋπόθεση για την αποδοχή ομολόγων να έχουν αξιολόγηση από «ΒΒΒ-» και πάνω. Σήμερα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade, με τη S&P να δίνει θετικό outlook. Σε αυτό το πλαίσιο, το βασικό σενάριο θέλει το ελληνικό αξιόχρεο να αναβαθμίζεται σε «ΒΒΒ-» έως την άνοιξη του 2023.

Επειδή στην ΕΚΤ βλέπουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει μπροστά της δύσκολο δρόμο, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, του συνεχώς αυξανόμενου πληθωρισμού και της τάσης αύξησης των επιτοκίων, η Κρ. Λαγκάρντ θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, σε μία περίοδο που το κόστος δανεισμού κινείται έντονα ανοδικά. Η «θωράκιση» της αγοράς ομολόγων περνάει μέσα από την αποδοχή των ελληνικών τίτλων ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης, σε ένα άτυπο waiver.

Πρόκειται για το waiver που το λόμπι του Βερολίνου δεν ήθελε, κυρίως για πολιτικούς λόγους, να περάσει από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ανακοινώθηκε ο οριστικός τερματισμός του PEPP τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όπως αναφέρει παράγοντας με γνώση των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Φρανκφούρτη, η απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τα ελληνικά ομόλογα είναι ειλημμένη. «Είναι απίθανο η ΕΚΤ να επιτρέψει τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων», τονίζει. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Πρώτον, η ΕΚΤ μπορεί εκδώσει ένα επίσημο waiver, επικαλούμενη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ομολόγων. Δεύτερον, η κεντρική τράπεζα μπορεί να δώσει ανεπίσημα το waiver στην Ελλάδα, μέσω των ευέλικτων επανεπενδύσεων του PEPP, αγοράζοντας ενδεχομένως περισσότερα ελληνικά ομόλογα από αυτά που λήγουν.

Τέλος, δεν αποκλείεται η ταχύτερη αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, εξέλιξη που θα δώσει λύση στο ζήτημα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Η υψηλότερη αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο είναι «ΒΒ+», ήτοι ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα, από τη Scope Ratings. Ο γερμανικός οίκος στην παρούσα φάση δεν είναι στους τέσσερις (S&P, Moody’s, Fitch, DBRS) που λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ. Όμως, όπως επισημαίνει ο ίδιος παράγοντας, είναι ο μεγαλύτερος οίκος της Ευρώπης, έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στους αποδεκτούς οίκους της ΕΚΤ εδώ και τρία χρόνια και η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί ανά πάσα στιγμή.