Η Nissan καθαίρεσε τον Γκοσν λόγω της εμπλοκής του στο οικονομικό σκάνδαλο

Η Nissan καθαίρεσε τον Γκοσν λόγω της εμπλοκής του στο οικονομικό σκάνδαλο

Την αποπομπή του Κάρλος Γκοσν αποφάσισε -όπως άλλωστε αναμενόταν- το διοικητικό συμβούλιο της Nissan, λόγω του σκανδάλου φοροδιαφυγής και υπεξαίρεσης στο οποίο εμπλέκεται ο μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητος (επί 19 ολόκληρα χρόνια) ηγέτης της εταιρείας.

Το Reuters κάνει λόγο για "σοκαριστική πτώση ενός προέδρου ο οποίος θεωρείτο σωτήρας της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας". Μαζί με τον Γκοσν το Δ.Σ. αποφάσισε και την απομάκρυνση του εντεταλμένου διευθυντή Γκρέγκ Κέλι, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο.

Ο Γκοσν συνελήφθη την περασμένη Κυριακή, μόλις λίγη ώρα μετά την παραδοχή της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι είχε χρησιμοποιήσει εταιρικά χρήματα για προσωπικούς λόγους και ότι ερευνά πιθανές παράτυπες πρακτικές φοροδιαφυγής τόσο του ιδίου όσο και του Γκρέγκ Κέλι επί διάστημα μηνών.

Υπάρχουν υπόνοιες για εσφαλμένες δηλώσεις, επειδή εμφάνιζε επί σειράν ετών χαμηλότερα ατομικά εισοδήματα από τα πραγματικά, αλλά και για χρήση εταιρικών περιουσιακών στοιχείων για ιδίους σκοπούς.

Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις πέραν της Ιαπωνίας, καθώς η Nissan έχει συστήσει τα τελευταία 19 χρόνια κοινοπραξία με τη γαλλική Renault, η οποία διευρύνθηκε το 2016 για να συμπεριλάβει την ιαπωνική Mitsubishi Motors.

Ο Γκοσν ήταν ο εμπνευστής της συμμαχίας αυτής, και μάλιστα τελευταία πίεζε προς την κατεύθυνση της πλήρους συγχώνευσης των Renault και Nissan, με παρότρυνση της γαλλικής κυβέρνησης και παρά τις έντονες επιφυλάξεις από πλευράς της ιαπωνικής εταιρείας.

Εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας για το μέλλον της συμμαχίας, ο υπουργός βιομηχανίας της Ιαπωνίας και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι για να αναζητήσουν τρόπο σταθεροποίησής της.