Το χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Το χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Στις 30 Αυγούστου και με το τέλος της θερινής ραστώνης έρχονται τα νεότερα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου θα επανέλθει σε συνεδρίαση η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το σχέδιο εξυγίανσης και ακολούθως θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Το σχέδιο που στηρίζεται χρηματοδοτικά από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη συμφωνία, τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πλάνου και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας, προβλέπει με την έγκριση της συμφωνίας:

Άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση των 600 θέσεων εργασίας, αποζημιώσεις 13,4 εκατομμυρίων ευρώ., αποπληρωμή του 100% των υπολοίπων οφειλών προς τους εργαζομένους που στο σύνολό τους ανέρχονται σε 41 και πλέον εκατ. ευρώ.

Η επανεκκίνηση της δραστηριότητας των Ναυπηγείων θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον έσοδα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 25 έτη, δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας – μέχρι και το τέλος του τρίτου έτους λειτουργίας, με τον  συνολικό αριθμό των εργαζομένων να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε άνω των 2.000 και συνολικά κατά τα επόμενα 25 έτη η εν λόγω απασχόληση εκτιμάται να αποφέρει απολαβές άνω των 800 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους – τα επόμενα 25 έτη θα διοχετευθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ευρύτερη ελληνική βιομηχανία, κεφάλαια ύψους 1,6 με 1,8 δισ. ευρώ, επαναπροσδιορισμός παραγωγικής δυναμικής της Ελλάδας σε σημαντικούς τομείς όπως η άμυνα και η ναυπηγική βιομηχανία.

Κατά την διάρκεια της ακρόασης στην Επιτροπή όλοι οι φορείς υποστήριξαν την αναγκαιότητα διάσωσης, βιωσιμότητας και διασφάλισης των εργαζομένων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας με τον Πάνο Ξενοκώστα της ONEX να δεσμεύεται για την διατήρηση των θέσεων εργασίας εκ νέου. Ειδικότερα, ο Πάνος Ξενοκώστας ξεκίνησε την ομιλία του μπροστά στους βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή ως εξής: “Η δέσμευσή μου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και συγκεκριμένα των 600 εργαζομένων, όχι μόνο δεσμευόμαστε προφορικά, δεσμευόμαστε και μέσω της διαβούλευσης που έχουμε υπογράψει διμερώς με το νόμιμα εκλεγμένο και εκπροσωπούμενο σωματείο και έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας και αποτελεί πυξίδα μας για την επόμενη μέρα”.

Συνέχισε δε περιγράφοντας το όραμα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σημειώνοντας ότι: “Το όραμα μας για τα ναυπηγεία Ελευσίνας , είναι να λειτουργήσει ως κόμβος τεχνολογίας και βιομηχανίας, ως πλατφόρμα εξαγωγών στην εμπορική ναυτιλία και διεθνή αμυντική βιομηχανία. Συγκεντρώνοντας μέσω οικοσυστήματος μικρομεσαίες βιομηχανίες και βιοτεχνίες, ως τεχνολογικό κέντρο έρευνας και και ανάπτυξης μέσω συνεργιών, με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ανάπτυξης νεοφυών εταιρειών”.

Συνεχίζοντας ο ίδιος ανέφερε ότι το σχέδιο εξυγίανσης εμπεριστατωμένα αποτελεί την πλέον βιώσιμη λύση για τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Γιατί; Καταρχήν γιατί το πιστοποιεί ο ειδικός για το νόμο εμπειρογνώμονας Ernst Young και θα καταθέσει αν συμφωνήσει το Δημόσιο στα αρμόδια δικαστήρια για την επικύρωση .

Οι μεγαλύτεροι ναυτιλιακοί όμιλοι διεθνώς , κυρίως ελληνικών συμφερόντων, μας εμπιστεύονται τα πλοία τους. Επίσης, οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσουμε σε εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη θα φέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αιχμή του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα παγκοσμίως.

Τα πλέον χαρακτηριστικά άμεσα οφέλη από την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης είναι τα εξής: άμεση επένδυση 100 εκατ. δολαρίων, διασφάλιση 600 θέσεων εργασίας, αποζημιώσεις 13,4 εκατ. ευρώ, αποπληρωμή του 100% των υπολοίπων οφειλών προς τους εργαζομένους. Σύνολο 41 και πλέον εκατομμύρια ευρώ. Δηλώνω, εμφατικά ξανά, πως αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μου χρέη, αλλά άλλων, σημείωσε ο κος Ξενοκώστας.

Η επανεκκίνηση της δραστηριότητας των Ναυπηγείων θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον έσοδα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους, καθώς και από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα έτη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα στην τριετία που θα φτάσουν τις 2.000 θέσεις.

Το σχέδιο προβλέπει δύο εταιρείες, εμπορική και αμυντική. Στην εμπορική εταιρεία θα μεταβισταστεί και σημαντικό τμήμα του ενεργητικού, αναμένεται να επενδυθούν μετά την μεταβίβαση κεφάλαια έως του ποσού των 170 εκατ. ευρώ , οι επενδύσεις αυτές, όχι μόνο είναι δεσμευτικές αλλά απολύτως απαραίτητες για να λειτουργήσουμε, λόγω απαξίωσης ετών των εγκαταστάσεων και των υποδομών.

Οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στην αμυντική εταιρεία, το σύνολο των υποχρεώσεων με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2021 προς τους εργαζόμενους ήτοι 27, 410.625 εκατ. ευρώ καθώς και αποζημιώσεις 13 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναλάβει η εταιρεία να αποπληρώσει μέσω ιδίων κεφαλαίων, ενδοομιλικών διευκολύνσεων και ομολογιών. Σχετικά με το Πολεμικό Ναυτικό, μεταφορά μεταβίβαση στην αμυντική εταιρεία του συνόλου των υποχρεώσεων ήτοι τα 142 εκατ. ευρώ που προαναφερθηκαν. Το ποσό αυτό θα αποπληρωθεί μετά την ημερομηνία υλοποίησης των μεταβιβάσεων, σε χρονικό διάστημα 30 ετών, με παρακράτηση ροών”.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει πρώτο αναφέρει το liberal τα ναυπηγεία σήμερα έχουν χρέη ύψους 447 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων στον ΕΦΚΑ, οφείλονται 80.951.945 ευρώ. Με το σχέδιο αυτό προβλέπεται ότι το ΕΦΚΑ θα πάρει 5.760. 938 ευρώ, ενώ σε μια βίαιη ρευστοποίηση θα πάρει 4.039.604 ευρώ.

Στο Ελληνικό Δημόσιο υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 27.411.808 ευρώ. Με το σχέδιο εξυγίανσης θα πάρει 1.894.673 ευρώ. Με τη βίαιη ρευστοποίηση θα πάρει 1. 367.883 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι, έχουν απαιτήσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, που ανέρχονται στα 40.439.346 ευρώ. Με το σχέδιο εξυγίανσης, θα πάρουν 40.439.346 ευρώ. Στην περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα πάρουν 2.015.531 ευρώ.

Το Πολεμικό Ναυτικό, σήμερα, παρουσιάζει σύνολο απαιτήσεων 142.337.077 ευρώ. Εάν υπάρξουν αμυντικά προγράμματα στα 30 χρόνια, η εταιρεία σε παρούσα αξία θα πληρώσει και τα 142.337.077 ευρώ. Αν πάμε σε μια βίαιη ρευστοποίηση το ΠΝ θα πάρει 1.579.517 ευρώ. Δηλαδή, η βίαιη ρευστοποίηση στο Ναυτικό μας δίνει ενάμισι εκατομμύριο. Το σχέδιο εξυγίανσης με μηδέν αμυντικά προγράμματα δίνει 20 εκατομμύρια και το σχέδιο εξυγίανσης με αμυντικά προγράμματα το σύνολο της οφειλής.

Στα λοιπά ασφαλιστικά ιδρύματα, υπάρχουν οφειλές 4.595.264 ευρώ. Με το σχέδιο θα λάβουν 327.000 ευρώ και σε μια βίαιη ρευστοποίηση θα λάβουν μόλις 218.000 ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν θα πάρουν αποζημιώσεις μόνο οι 600 εργαζόμενοι, που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο εξυγίανσης, αλλά θα πάρουν χρήματα και οι 220 ακόμα πρώην εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν φύγει χρόνια με σύνταξη ή για διαφορετικούς άλλους λόγους και έχουν συμπεριληφθεί και αυτοί για τα δεδουλευμένα τους. Έτσι συνολικά θα αποζημιωθούν 820 άτομα.